Index Vakbarát Hírportál

Monitorra kapcsolták Gorbacsovot

2014. október 10., péntek 08:14

Csütörtök este kórházba került Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője – írja orosz lapokra hivatkozva az MTI.

Romlott az állapotom. Monitorra kapcsoltak, tele vagyok drótokkal

– mondta a 83 éves politikus az Orosz Hírszolgálatnak. A hírek szerint a Szovjetunió utolsó vezetője komoly cukorbetegséggel küzd, utolsó közszereplésein is fáradtan, felpuffadt arccal jelent meg. Egészségi gondjai miatt már tavaly áprilisában sem tudott részt venni Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök temetésén.

Az 1990-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett politikus nyilatkozatában amiatt is panaszkodott, hogy rosszabbodó állapota következtében nem tudta figyelemmel kísérni a Nobel-díjak kiosztását sem.

Gorbacsov megítélése igen ellentmondásos: Nyugaton nagyra becsülik a szovjet diktatúra relatíve békés leépítésében játszott szerepe miatt, odahaza ellenben a szovjet nagyhatalom sírásójának, és a rendszerváltással kéz a kézben fellépő gazdasági-társadalmi válság fő felelősének tartják. A Szovjetunió felbomlása után az egykori nagyhatalom első és utolsó elnöke – poszt 1990-91-ben létezett – 1996-ban indult az orosz elnökválasztáson: 0,51 százalékot szerzett.

Vlagyimir Putyinnal sem felhőtlen a viszonya, az orosz elnököt ugyanis már több alkalommal bírálta a demokratikus jogok korlátozása miatt, sőt, fel is szólította, hogy mondjon le a hatalomról.

Igaz, a nyáron meg is dicsérte Putyint Ukrajnával kapcsolatos politikáját illetően,

 kiemelve, hogy Oroszország nem avatkozik be Kelet-Ukrajnában.

Gorbacsov negatív hazai megítélését jól mutatja, hogy áprilisban öt orosz képviselő történelmi szerepe miatt fel is jelentette őt a főügyésznél.

Rovatok