Index Vakbarát Hírportál

Egymást lőtte a két Korea

2014. október 10., péntek 12:10 | aznap frissítve

Dél-Korea bejelentette, hogy tüzérsége visszalőtt, miután északi lövések csapódtak be a határ déli oldalán. A Yonhap déli hírügynökség szerint az északiak olyan léggömbeket céloztak, amikkel Phenjan-ellenes szórólapokat reptettek dél-koreai aktivisták, de a lövések egy része átért a határon, ezért válaszoltak.

A lövedékek egy része a határ menti dél-koreai Joncson megye lakott területein csapódott be, innen óvóhelyekre menekítették az embereket, de sérültekről nem tudni.

Pénteken ünnepli Észak-Korea a kommunista párt alapításának 69. évfordulóját, ezért indítottak útnak szórólapokat a déli aktivisták. Phenjan már figyelmeztette csütörtökön a déli vezetést, hogy „megállíthatatlan katasztrófával" néz szembe, ha a szórólapok átküldése nem fejeződik be.


Kedden már kialakult egy rövid tűzpárbaj a két Korea járőrhajói között, miután Szöul állítása szerint egy északi hajó határsértést követett el annak a Jonpjong-szigetnek a közelében, ahol 2010 végén észak-koreai ágyútűz végzett négy dél-koreaival.

Pénteken meghalt egy kínai halászhajó kapitánya is, miután meglőtte a dél-koreai parti őrség. A dél-koreaiak jelezték a hajónak, hogy illegálisan halászik a vizeiken, mielőtt lövésekbe torkollt a vita.

A pénteki ünnepségeken Kim Dzsongun észak-koreai vezető nem jelent meg, már 37 napja nem mutatkozott nyilvánosan, ezért egyre többen találgatják, mi állhat a háttérben. Az biztos, hogy nyári felvételeken is sántikált már. Szeptember 3-a előtt viszont gyakran jelent meg az állami média által kiadott képeken, mozgalmas évét Nagyképben gyűjtöttük össze.

Rovatok