Index Vakbarát Hírportál

Moszkva civil szervezetet vegzál

2014. október 10., péntek 19:48

Az orosz igazságügyi minisztérium eljárást indított a Memorial jogvédő csoport feloszlatására - közölte pénteken Alekszandr Cserkaszov, az emberi jogi szervezet elnöke az AFP francia hírügynökséggel. Mint mondta, az orosz legfelsőbb bíróság november 13-án fogja megvizsgálni a minisztérium kezdeményezését.

Cserkaszov elmondta, hogy a tárca szabálytalannak minősítette az Oroszország-szerte fiókszervezeteket fenntartó Memorial szervezeti struktúráját és pénzügyeit. "A vádak mindegyike képtelenség" - fakadt ki a civil szervezet elnöke.

Az egykori ellenzékiek, köztük a Nobel-békedíjjal kitüntetett Andrej Szaharov által 1989-ben alapított Memorial más nem kormányzati szervezetekkel (NGO) együtt már évek óta kormányzati támadások kereszttüzében áll Oroszországban – írja az MTI. Az igazságügyi minisztérium a 2012 novemberében hatályba lépett, úgynevezett külföldi ügynöktörvény alapján idén júniusban külföldi ügynökként vette nyilvántartásba a Memorialt.

A nem kormányzati szervezeteket korlátozó, Oroszországban és külföldön is sokat bírált orosz szabályozás szerint, ha az NGO-k külföldi támogatással működnek és politikai tevékenységet folytatnak, külföldi ügynökként kell nyilvántartásba vetetniük magukat, ellenkező esetben félmillió rubelig (mintegy 3,5 millió forintig) terjedő pénzbüntetéssel sújthatók. A többségében jogvédő tevékenységet folytató oroszországi NGO-k elutasították, hogy nyilvántartásba vetessék magukat, és inkább lemondtak a külföldi támogatásról.

Rovatok