Index Vakbarát Hírportál

Négyezer fölé nőtt az ebola áldozatainak száma

2014. október 10., péntek 20:31

Az egészségügyi világszervezet, a WHO legfrissebb adatai szerint a járvány kitörése óta 4024 (felételezett vagy megerősített) áldozata van az ebolának. A vírus eddig 8399 embert betegített meg. Az ENSZ adata, hogy 233 egészségügyi dolgozó halt meg a járványban – írja a BBC

Libériában eközben a képviselők nem hagyták jóvá, hogy az államfő további jogköröket kapjon a válsághelyzet kezelésére. Sirleaf elnök már korábban szükségállapotot rendelt el, ami egyebek mellett lehetővé teszi a karanténok felállítását.

Rendkívüli tanácskozást tartanak az Európai Unió egészségügyi miniszterei a jövő héten Brüsszelben, hogy fokozott óvintézkedéseket fogadjanak el a Nyugat-Afrikában pusztító ebolajárvány továbbterjedése ellen - erről az olasz egészségügyi tárcára hivatkozva az MTI számolt be.

Az unió soros, olasz elnökségének nyilatkozata szerint a jövő csütörtökre összehívott találkozón a repülőtéri biztonsági eljárások megerősítéséről lesz szó, hogy kiszűrhessék a betegeket az ebola sújtotta országokból érkező utasok közül. "A cél az, hogy növeljük a reagálási képességet a járvánnyal szemben, és csökkentsük Európára való átterjedésének kockázatát" – áll a nyilatkozatban.

Beatrice Lorenzin, az olasz egészségügyi tárca vezetője már két napja közös uniós stratégiát sürgetett a járvány európai elterjedésének megakadályozására. Brüsszelben pénteken jelentették be, hogy az EU "légihidat" szervez az ebola által leginkább sújtott Sierra Leone, Libéria és Guinea megsegítésére. Az Európai Bizottság egyik szóvivője szerint a művelet már pénteken megkezdődött. Az első járattal 100 tonna segélyszállítmányt küldenek Amszterdamból a Sierra Leone-i fővárosba, Freetownba.

Rovatok