Index Vakbarát Hírportál

Országos ebolajárványt szimulálnak a britek

2014. október 11., szombat 16:17

Újabb három embert vittek kórházba Madridban megfigyelésre, ezzel 17-re nőtt a Spanyolországban karanténban lévő emberek száma- A három embernél egyelőre nem mutatkoznak a betegség jelei, de kapcsolatba kerülhettek azzal a nővérrel, aki megfertőződött az ebolával, miközben egy Afrikából hazaszállított spanyol misszionáriust kezelt.

A New York-i reptéren kezdik az ellenőrzéseket

Közben azt is bejelentették az Egyesült Államokban, hogy a New York-i reptéren kezdik meg az ebola miatt bevezetett ellenőrzéseket, aminek keretében a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkező utasoknak megmérik a hőmérsékletét és kérdésekre is válaszolniuk kell.

A chicagói O'Hare, a newarki, a washingtoni és az atlantai reptereken a napokban vezetik be az intézkedéseket. A BBC szerint erre az öt reptérre érkezik az Egyesült Államokba külföldről leszálló utasok 90 százaléka. Az ebolajárvány által leginkább érintett három országból átlagosan naponta 160 utas érkezik az Egyesült Államokba.

Látni akarják, hogy működne a rendszer

Országos ebolajárványt szimulálnak Nagy-Britanniában, hogy így teszteljék, képes-e az egészségügyi rendszer uralni egy ilyen helyzetet. A gyakorlaton az orvosok, a mentősök és a kórházi dolgozók mellett színészek is részt vesznek, ők alakítják a betegeket. A nyolcórás szimulációba a hírek szerint politikusok is becsatlakoznak, Jeremy Hunt egészségügyi miniszter vezetésével szimulálnak egy ülést az egészségügyi kabinet tagjaival.

A gyakorlatot David Cameron miniszterelnök rendelte el. A kormányfő nyomás alá került, miután heves bírálatok érték az arról szóló döntést, hogy az ebola miatt kérdéseket tesznek fel az utasoknak a londoni Gatwick és Heathrow repülőtereken, valamint pályaudvarokon. A repülőterek közölték, hogy semmilyen útmutatást nem kaptak, egészségügyi szakemberek pedig azt hangsúlyozták, hogy ez a fajta ellenőrzés csak időpocsékolás.

Rovatok