Index Vakbarát Hírportál

Hongkongban már nem kontrollálhatók az események

2014. október 12., vasárnap 12:57

Hongkong kormányzója szerint a Foglald el a központot! tömegmozgalom felett szervezői már elveszíttették az ellenőrzést. Leung Csun-jing a helyi TV-nek adott interjújában azt mondta, az utóbbi idők fejleményeiből arra lehet következtetni, hogy senki sem képes egyértelműen befolyásolni a helyzetet.

Hongkongban már harmadik hete tartanak az utcai demonstrációk, százezrek mennek utcára a főminiszter közvetlen megválasztásának jogáért. Mivel ezt Peking annak ellenére nem adná meg, hogy hivatalosan továbbra is létezik az „egy ország, két rendszer” elve, a többsávos utakon sátortáborok nőttek, diákok százai töltötték az aszfalton felvert sátrakban az éjszakát.

Peking azzal verte ki a biztosítékot, hogy a korábbi ígéretek ellenére mégsem járulna hozzá, hogy a hongkongiak önállóan induló jelöltek közül választhassák meg főkormányzójukat a legközelebb esedékes, 2017-es választáson.

A kormányzó jelezte, a jövőben is megpróbálják meggyőzni a tüntetőket, hogy hagyják el az elfoglalt utakat, és újfent megígérte, hogy amennyiben az utak szabaddá tételéhez hatósági beavatkozásra lesz szükség, a „minimális erőt” fogják alkalmazni. A lemondását követelőknek azt üzente, nincs szándékában megválni hivatalától. „Felelősségünk a törvényeknek érvényt szerezni, de mivel ez az eset rendkívül különleges (...), a kormányzat és a rendőri erők maximális toleranciát tanúsítanak” — jegyezte meg.

A 2012-ben megválasztott Leung Csun-jing kormányzó a tüntetésekkel szemben idáig is óvatos fenntartással viseltetett és inkább a tüntetőket figyelmeztette. A főminiszter azonban nem lehet a végtelenségig lojális Pekinghez , hiszen a tüntetők már most lemondását követelik.

A diákok ezt tették a kínai államelnökhöz írt szombati nyílt levelükben is. Ebben a kialakult helyzetért a kormányzót hibáztatják, mondván, félrevezette a pekingi vezetést, amikor a törvényhozásnak készített jelentésében azt állította, hogy Hongkong lakosságának többsége egyetért a választási reform eredeti menetrendjével. Azt írják, egy demokratikus politikai rendszerért diáktársaik hajlandóak feladni a tanulmányaikat, és akár az életüket is készek kockára tenni.

Rovatok