Index Vakbarát Hírportál

Ismeretlenek vannak a mexikói tömegsírban

2014. október 12., vasárnap 12:35

Egyre zavarosabb a kép a Mexikóban eltűnt diákok ügyében. Az Iguala város mellett talált tömegsírban elhantolt 28 összeégett áldozat egy része nem a diákok közül került ki, mondják a leletek most nyilvánosságra hozott vizsgálata alapján.

A Mexikóvárostól 200 kilométerre délre lévő városból szeptember 26-án egy diáktüntetésről hurcolt el a helyi rendőrség tucat fiatalt. A baloldali aktivistákat akkor látták utoljára, amikor egy rendőrfurgonba  tuszkolták be őket. A gyanú szerint a rendőrök a fiatalokat egy drogkartellnek adták át, melynek vezetői a város polgármester családjával is szoros kapcsolatokat ápoltak. Bonyolítja a helyzetet, hogy a polgármester feleségével és biztonsági szolgálata vezetőjével együtt szintén eltűnt az összecsapások után.

Október elején egy névtelen bejelentést követően találtak a város mellett egy tömegsírt, 28  összeégett holttesttel. A halálesetekkel összefüggésben őrizetbe vettek 22 rendőrt, majd emberölés gyanújával eljárást indítottak ellenük. Az esetek kivizsgálásához és a rend fenntartására Ángel Aguirre, Guerrero állam kormányzója segítséget kért a szövetségi rendőrségtől, mert „a guerrerói rendőrök többsége tagja a szervezett bűnbandáknak”.

Nem egyértelmű, hogy politikai okokból végeztek a radikális akcióikról elhíresült tanárképzős diákokkal, az is elképzelhető, hogy a drogkereskedők álltak bosszút rajtuk, amiért nem fizettek védelmi pénzt — írja a BBC. Az igualai tragédia egész Mexikót megrázta, azóta tiltakozó megmozdulások törtek ki az egész országban.

Rovatok