Index Vakbarát Hírportál

Orbán kis Putyinná kezd változni

2014. október 12., vasárnap 14:20

 A magyar lakosság harmada a szegénységi küszöb alatt él, miközben az ország úszik az Európai Unió folyósította milliárdokban, az állami beruházásokból pedig a vezetőhöz hű oligarchák új kasztja húz hasznot — írja a The Sunday Times. Az Orbán Viktor politikájáról szóló, helyszíni riportelemekkel átszőtt cikknek már a címe sem hagy sok kétséget a lap értékeléséről:

Magyarország miniszterelnöke kis Putyinná kezd változni

— közli a Rupert Murdoch tulajdonában álló konzervatív brit vasárnapi lap.

A 800 ezres példányszámú The Sunday Times írása szerint a nyugati szövetségeseket leginkább a magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök kapcsolata aggasztja, és már olyan hangokat is lehet hallani, hogy Magyarország Oroszország trójai falovává válik az Európai Unióban.

A tudósító, Bojan Pancevski felidézi tankönyvbotrányokat és a paksi atomerőmű bővítéséről kötött magyar-orosz megállapodást, és azt írja, hogy a NATO-tag Magyarország csak vonakodva támogatja az Oroszország ellen az ukrajnai katonai beavatkozás miatt foganatosított EU-szankciókat.

A lapnak nyilatkozott Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi szóvivője is. Ő azt mondta, hogy a keleti nyitást gazdasági okok motiválják, visszautasította Obama kijelentését, melyben az amerikai elnök Magyarországot a civil társadalom nyílt megfélemlítésével vádolta, valamint igyekezett megvédeni az „illiberális állam” fogalmát, mely szerinte a túlzottan liberális kapitalizmus megzabolázását és a konzervatív értékekre alapozott demokrácia megteremtését jelenti.

Rovatok