Index Vakbarát Hírportál

Etnikai alapon szavaz az ország

2014. október 12., vasárnap 12:38

Nem csak Magyarországon tartanak ma választásokat, hanem Boszniában is. A boszniai szerb, valamint a bosnyák-horvát entitásból álló, papíron föderális országban most a szövetségi és a tartományi parlament összetételére is szavaznak, emellett megválasztják a három népcsoportot képviselő vezetőket is a közös elnökségbe — írja a BBC. A volt jugoszláv tagköztársaság a vasárnapi választások után továbbhaladhat a dezintegráció útján.

Hogy Bosznia-Hercegovina a valóságban nagyrészt csak a daytoni megállapodás jegyében, mesterségesen egybentartott államszerűség, azt a választási kampány is jelzi, melyben a szerb, a horvát és a bosnyák jelöltek teljesen különálló kampányokat folytattak az egyes etnikai csoportokban.

Milorad Dodik boszniai szerb vezető azzal bíztatja övéit, hogy a választások után a Boszniai Szerb Köztársaság már inkább lesz önálló állam, mint pusztán tagállam. A horvát pártok eközben a Bosznián belüli nagyobb autonómiáért küzdenek, a muszlim bosnyák vezető Bakir Izetbegovic pedig a szerbeket és a horvátokat is a „népszavazások és elkülönülések” politikája miatt bírálta.

Eközben Bosznia-Hercegovina fő célja — két évtizeddel a pusztító háború és néhány hónappal az éveleji tömegtüntetések után — a külpolitikában továbbra is az EU csatlakozás. Az Európai Unió a választáson után felálló új kormánytól hivatalosan azt várja, tegyen meg mindent „az égetően szükséges társadalmi és poltikai megbékélésért és folytassa a közeledést az EU-hoz”.

Rovatok