Index Vakbarát Hírportál

Ellentüntetők kezdték lebontani a hongkongi barikádokat

2014. október 13., hétfő 06:35

Dühös ellentüntetők rontottak hétfő reggel a nagyobb demokráciát követelő hongkongi diáktüntetők által felállított barikádokra.  A CNN szerint reggel 500 maszkos ember özönlötte el a barkiádokat.  Hongkongban sokaknak elege van eleg már az utakat elfoglaló demonstrálókból, főleg a sofőr és fuvarozók elégedetlenkednek. 

Az ellentütetők miatt most az a különös helyzet alakult ki, hogy a rendőrök lényegében a barikádokat és a tüntetőket védik, akiket a maszkos ellentüntetők megpróbáltak megtámadni, írja a Guaridan.

Hongkong kormányzója szerint a Foglald el a központot! tömegmozgalom felett szervezői már elveszítették az ellenőrzést. Leung Csun-jing még vasárnap egy televíziós interjúban azt hangoztatta, hogy mindaz, ami a városban történik, nem nevezhető "forradalomnak".

Leung annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a tüntetés már nem tarthat sokáig. Mint fogalmazott, az utóbbi idők fejleményeiből arra lehet következtetni, hogy senki sem képes egyértelműen befolyásolni a helyzetet. "Felelősségünk a törvényeknek érvényt szerezni, de mivel ez az eset rendkívül különleges (...), a kormányzat és a rendőri erők maximális toleranciát tanúsítanak" - jegyezte meg.

A kormányzó jelezte, a jövőben is megpróbálják meggyőzni a tüntetőket, hogy hagyják el az elfoglalt utakat, és közölte, hogy amennyiben az utak szabaddá tételéhez hatósági beavatkozásra lesz szükség, a "minimális erőt" fogják alkalmazni.

Rovatok