Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun 40 nap után előkerült

2014. október 13., hétfő 23:51 | aznap frissítve

Az észak-koreai vezető Kim Dzsongun több mint egy hónapja, szeptember 3-a óta nem mutatkozott nyilvánosan, de most az északi állami média szerint megjelent, és helyszíni útmutatást adott egy épülő épületkomplexumnál, írja a Yonhap dél-koreai hírügynökség. Az észak-koreai lapokban közölt fotókon Kim Dzsongun egy bottal látható.

Front page of Tuesday's Rodong Sinmun with photos of smiling Kim Jong Un walking with cane. #DPRK #VOAalert pic.twitter.com/C6vA4kDoGC

— Steve Herman (@W7VOA) 2014. október 13.

Kim Dzsongun csütörtökön távol maradt az észak-koreai kommunista párt alapításának 69. évfordulója alkalmából tartott ünnepi rendezvényektől, ezzel újabb lökést adott a találgatásoknak, vajon mi lehet vele. Ez a második fontos állami rendezvény volt, amin nem volt látható, korábban a legfőbb népi gyűlés tanácskozásán is üres volt a helye.

Néhány napja az északi ENSZ-nagykövet a BBC-nek hangsúlyozta, hogy Kim Dzsongun egészséges, nincs semmi komolyabb baja. Ugyanakkor távolmaradásának lehetséges okait  ebben a cikkben mi is végigvettük, miután az bizonyos volt, hogy már nyáron sántikált egy felvételen:

Szeptember 3-a előtt viszont gyakran jelent meg az állami média által kiadott képeken, mozgalmas évét Nagyképben gyűjtöttük össze. Eltűnése óta pedig a második számú koreai vezető kezdett tárgyalásokba Dél-Koreával.

Rovatok