Index Vakbarát Hírportál

Súlyos állapotban az ebolás ápolónő

2014. október 13., hétfő 17:54

Továbbra is súlyos állapotban van az a spanyol ápolónő, aki egy madridi kórházban kapta el az Ebola-vírust egy betegtől. Ugyanakkor még mindig tünetmentes az a tizenöt ember, aki karanténban van, mert kapcsolatba került az asszonnyal - jelentette be Fernando Rodríguez Artalejo egyetemi tanár, az Ebola-elleni küzdelem támogatására létrehozott spanyol tudományos testület tagja hétfőn Madridban.

A közegészségügyi szakember szerint a III. Károly Klinikán kezelt ápolónő kivételével Spanyolországban jelenleg nincs olyan személy, aki terjeszthetné a betegséget, mivel az Ebola-vírus akkor fertőz, amikor a betegen már jelentkeznek a tünetek, írja az MTI.

Mint mondta, tudják, hogy miként kell ellenőrzés alatt tartani a betegséget, s meg is vannak az ehhez szükséges eszközeik. Fernando Rodríguez Artalejo beszámolt arról, hogy október 27-én jár le a karantén huszonegy napja, és bízik abban, hogy ezalatt senkiről nem derült majd ki, hogy elkapta a vérzéses lázat.

A 44 éves ápolónő, Teresa Romero vélhetően úgy kapta el a vírust, hogy véletlenül hozzáért az arcához a védőruhához tartozó fertőzött kesztyűvel. Mielőtt megállapították nála a betegséget, Romero több napig szabadon érintkezett másokkal anélkül, hogy óvintézkedéseket tett volna.

Eközben az ebolás betegeket kezelő egészségügyi dolgozók nagyobb kockázatvállalása miatt hirdettek sztrájkot Libériában az ápolók és orvosi asszisztensek. Korábbi fenyegetésüket beváltva többségük hétfőn nem állt munkába. A sztrájkkal azt akarják elérni, hogy a kormány emelje meg a halálos vírussal fertőzött betegek ellátásáért járó veszélyességi pótlék összegét. A nyugat-afrikai ország egészségügyi minisztériuma szerint körülbelül 1000 egészségügyi dolgozó lát el ebolás betegeket. Közülük nem mindenki csatlakozott a sztrájkhoz.

A vérrel és más testnedvvel terjedő Ebola-vírust Nyugat-Afrikában már több mint 400 egészségügyi dolgozó kapta el, jelentős részük Libériában, ahol híján vannak a személyi védőfelszereléseknek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi összesítése szerint meghaladta a négyezret az Ebola-járvány halálos áldozatainak száma. A leginkább sújtott három nyugat-afrikai ország, Libéria, Sierra Leone és Guinea közül továbbra is Libériában a legsúlyosabb a helyzet, ahol az eddig azonosított 4076 fertőzött több mint fele, 2316 ember halt bele a betegségbe az október 8-ig terjedő időszakot átfogó jelentés szerint.

Dallas: Nem fogják elpusztítani az amerikai ápolónő kutyáját

Az ebolafertőzést elkapó ápolónő esete azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban újra kell gondolni a vírus elleni védekezést és hogy ezen a területen meg kell kettőzni erőfeszítéseket - jelentette ki hétfőn Thomas Frieden, az amerikai járványügyi hatóság (CDC) igazgatója.

Az igazgató elfogadhatatlannak nevezte, hogy akár egyetlen személy is megfertőződjön. Barack Obama elnök az Ebola-vírus miatt hétfőn tanácskozásra hívta össze kabinetjét. Frieden szerint az ebolával kezelt dallasi ápolónő - akit hétfőn több amerikai sajtóorgánum a 26 éves Nina Phamként azonosított - állapota stabil. Az igazgató elmondta, hogy megfertőződésének okát még mindig keresik. 

A nő, aki elsőként fertőződött meg ebolával az Egyesült Államok területén, a kórba a múlt héten belehalt libériai Thomas Eric Duncant ápolta. Viselt védőfelszerelést, de a jelek szerint megsértette az elővigyázatossági előírásokat.

Thomas Frieden bocsánatot kért, amiért úgy tűnhetett, hogy vasárnap a ápolónőt tette felelőssé a megfertőződéséért. Több bírálója kifogásolta, hogy a kórházak személyzetét nem készítették fel elég alaposan a járvánnyal kapcsolatban. 

A dallasi hatóságok úgy döntöttek, hogy nem fogják elpusztítani az amerikai ápolónő kutyáját, mint azt a múlt héten Spanyolországban tették spanyol kolléganője, Teresa Romero Ramos kedvencével, Excaliburral. Nina Phamnak egy Cavalier King Charles spánielje van. Az amerikai nő kutyáját megfigyelés alá helyezik - ugyanakkor az egészségügyi szakemberek szerint nem világos, hogy a vírus hogyan viselkedik egy ilyen állat szervezetében. 

Buddy Caldwell, Lousiana főügyésze bejelentette: nem engedélyezi, hogy egy, az állama területén található, veszélyes hulladék tárolására szakosodott szeméttelepre szállítsák a Duncan elégetett személyes tárgyai után megmaradt hamut. Az ebolában elhunyt férfi személyes tárgyait pénteken tüzelték el a texasi Port Arthurban és maradványokat egy louisianai hulladéklerakóba szállították volna, ám Dawell kijelentette, hogy a túl sok ismeretlen tényező miatt veszélyes lenne a hamut államhatárokon átutaztatni. (A CDC szerint egyébként tűz elpusztítja az Ebola-vírust.) 

A The Wall Street Journal hétfő száma szerint az ebolában elhunyt libériai családok 40-50 dollárnak megfelelő összegért vesztegetik meg a helyi egészségügyi tisztségviselőket, hogy hivatalosan ne a járványt tüntetessék fel haláloknak. Az elhunytak így a helyi szokásoknak megfelelő, "normális" temetési szertartásban részesülhetnek: a közszemlére kitett, lefürdetett halottat akár napokig simogathatják-csókolgathatják a hozzátartozók. A nyugat-afrikai országban a holtestek jelentik a kór terjedésének első számú forrását.

Rovatok