Index Vakbarát Hírportál

Újabb százezrek menekülnek az Iszlám Állam elől

2014. október 13., hétfő 21:24 | aznap frissítve

180 ezer ember menekült el az iraki hadsereg és az Iszlám Állam közötti harcok elől Anbar tartományban, Hit város környékéről, jelentette be az ENSZ. A civilek többsége keletre tart Ramadi város felé. Több elemző szerint az IS Anbar megszerzésével olyan utánpótlási vonalat hozhatna létre, aminek segítségével akár Bagdad elleni támadásokat is tervezhetne, írja a BBC.

Az Iszlám Állam a tartományban elfoglalta a hadsereg egyik kiképzőközpontját is. Az iraki katonák heves tűzharcban veszítették el a létesítményt.

A kurdok szerint az Iszlám Állam több tagja öngyilkos merényletet követett el az ostromlott Kobaniban, a szíriai-török határvárosban. Az egyik merénylő egy teherautót robbantott fel Kobani északi részén, egy másik támadó egy buszpályaudvar közelében hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet. Legalább huszonöten haltak meg a merényletekben.

Közben a török kormány tagadta, hogy új megállapodást kötött volna az Egyesült Államokkal arról, hogy az amerikai légierő igénybe vehesse a dél-törökországi incirliki légitámaszpontot az IS elleni támadásokhoz. A korábbi amerikai bejelentés szerint Ankara abba is beleegyezett, hogy területén harcosokat képezzenek ki a szíriai mérsékelt ellenzéki csoportoknak. Egy név nélkül nyilatkozó török illetékes szerint tárgyalások valóban folynak lehetséges lépésekről, de még nincs döntés.

Irán szerint céllal hozták létre az IS-t

Az Egyesült Államokat, a cionizmust és a „gonosz brit kormányt" vádolta az Iszlám Állam létrehozásával Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője. Szerinte az IS létrehozásával az volt a cél, hogy megosszák és szembefordítsák egymással a síitákat és a szunnitákat.

A szíriai konfliktus megoldásához Irán azzal tud hozzájárulni, ha kivonja „megszálló" csapatait az országból, jelentette ki Szaúd el-Fejszál szaúd-arábiai külügyminiszter. Szaúd-Arábia és más öbölmenti szunnita monarchiák a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló felkelőket támogatják Szíriában. Az Aszad-rezsim ezzel szemben a síita Irán pénzügyi és katonai támogatását élvezi.

Rovatok