Index Vakbarát Hírportál

A katalánok csak próbanépszavazást tartanak

2014. október 14., kedd 14:39 | aznap frissítve

Katalónia november 9-én „alternatív szavazás" keretében méri fel a lakosság véleményét a régió Spanyolországtól való esetleges elszakadásáról, jelentette be Artur Mas katalán miniszterelnök, miután a helyi vezetés hétfő este megállapította, hogy az eredetileg tervezett referendum megtartása alkotmányos aggályok miatt nem lehetséges.

Ezt a nem hivatalos szavazást a referendumhoz hasonlóan szavazókörök, urnák és szavazócédulák segítségével a korábban kijelölt napon rendezik meg törvényes keretek között, ezzel Mas szerint a majdani tényleges szavazást készítik elő. A nem kötelező érvényű eredményt másnap teszik majd közzé. Mas azt mondta, továbbra is azt szeretnék, ha egy későbbi időpontban majd valódi népszavazást tarthatnának a függetlenségről.

A spanyol kormány a katalán függetlenségről szóló alternatív népszavazást is megtámadja az alkotmánybíróságon, amennyiben ugyanazokat a kérdéseket teszik fel, amelyekről eredetileg kérdezték volna az embereket november 9-én, mondta Rafael Catalá igazságügyi miniszter a bejelentés után.

A spanyol kormány szeptemberben felkérte az alkotmánybíróságot, hogy nyilvánítsa az alaptörvénnyel ellentétesnek a november 9-re kitűzött referendumot. A testület a határozathozatalig felfüggesztette a szavazás megtartásáról szóló rendeletet.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő üdvözölte a barcelonai vezetés döntését, hogy mégsem tart népszavazást, és párbeszédre szólította fel a katalán hatóságokat.

Katalónia Spanyolország gazdaságilag egyik legerősebb régiója, mintegy ötödét adja a spanyol GDP-nek. A nyelvükre és kultúrájukra büszke katalánok régóta nehezményezik, hogy túl sokkal járulnak hozzá a központi költségvetéshez, de csak keveset kapnak vissza.

Rovatok