Index Vakbarát Hírportál

Hetente tízezren lehetnek ebolásak

2014. október 14., kedd 16:00

Heti tízezer új megbetegedéssel kell számolni az év végéig a Nyugat-Afrikában február óta zajló ebolajárványban – figyelmeztetett az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO). Mivel az ebola eddig 70 százalékos halálos rátával pusztított, a szervezet helyettes vezetője, Bruce Aylward szavai azt jelentik, hogy hetente hétezren is meghalhatnak a főként Sierra Leonében, Guineában és Libériában tomboló járványban, amely már követelt áldozatot egészségügyi dolgozók között az Egyesült Államokban és Németországban is.

Eddig négyezren vesztették életüket február óta.

Több mint négyezer

A WHO szerint azonban ez a szám is kérdéses, sokkal több esetről lehet szó: Guineában másfélszer, Sierra Leonéban kétszer, Libériában két és félszer annyi lehet, mint amennyiről a hatóságok tudnak. A Reuters rövid jelentésből nem derül ki, hogy megbetegedéseket vagy a halálozásokat kell érteni esetek alatt. Ha az utóbbit, akkor

eszerint a három országban összesen már 8800-an is meghalhatttak ebolában.

Kéksisakos karantén

800 Sierra Leone-i katonát zártak karanténba, miután a szomáliai békemisszióra szánt egység egyik katonájáról az indulás előtt kiderült, hogy ebolás – írta a Reuters. A katonák 21 napot lesznek megfigyelés alatt, ennyi a vírusos betegség lappangási ideje.

A Sierra Leone-i hadsereg szóvivője szerint a katona engedély nélkül hagyta el a tábort, így kaphatta el a betegséget.

Rovatok