nono

Index Vakbarát Hírportál

Nincs végső megoldás Hitler szülőházára

2014. október 14., kedd 18:12

Továbbra is kérdés, milyen sors vár majd Adolf Hitler szülőházára az osztrák Braunauban, a kormány és a helyi érdekeltek ugyanis nem tudnak megállapodni, írja a Local. A felső-ausztriai kisvárosban álló épületben szerettek volna már főiskolát, holokauszt-emlékmúzeumot és migráns központot is berendezni, ám az ingatlan tulajdonosa visszautasította az ajánlatokat.

A legutóbbi javaslat szerint a náci vezér gyermekkori otthona a Felelősség Háza nevet kapta volna, és a benne helyet kapó tárlat a Führer emberiség ellen elkövetett bűntetteit mutatta volna be, a tulajdonosnő azonban elutasította az elképzelést. Ő is és az osztrák kormány is egyetért abban, hogy az épületet nem helyénvaló múzeumként berendezni.

A bontás javaslatát a tulajdonos szintén elutasította, még annak ellenére is, hogy az ingatlan három éve üresen áll, neki pedig 4600 eurót (azaz több mint 1,4 millió forintot) kell fizetnie a bérlésért az osztrák belügyminisztériumnak minden hónapban.

Az ausztriai emlékművekért felelős Hermann Feiner azzal magyarázza az álláspontot, hogy Hitler szülőháza "történelmileg szennyezett". Egy másik terv szerint a 800 négyzetméteres ingatlanban néhány kormányhivatal kapna helyet. Hogy végül melyik javaslat felel majd meg az ügyben érdekelt feleknek, továbbra is vita tárgyát képezi.

Rovatok