Index Vakbarát Hírportál

Meg akarták ölni Tony Blairt

2014. október 14., kedd 19:52

 Tony Blair volt brit kormányfő ellen is tervezhetett merényletet egy brit terrorgyanúsított, írja az MTI, ugyanis a 26 esztendős, londoni férfi, Erol Incedal autójában a rendőrség megtalálta a Blair-házaspár egyik londoni ingatlanjának címét. Incedal ellen jórészt titkosított per folyik a londoni központi büntetőbíróságon, ahol minden vádat tagad.

Az ügyész szerint a férfinek még nem voltak konkrét támadási tervei, a bizonyítás szempontjából azonban "kiemelkedő jelentőségű", hogy birtokában volt az egykori munkáspárti miniszterelnök és felesége, Cherie Blair egyik londoni lakcíme.

Incedalt azzal vádolják, hogy az indiai Mumbaiban 2008-ban elkövetett, 174 halálos áldozattal járó terrortámadáshoz hasonló merényletre készült a szigetországban. Az ügyész kijelentette: a gyanúsított "válogatás nélküli öldöklést" tervezett.  Ezt onnan sejtik, hogy egyik emailjében több kódolt kifejezés mellett a

mo88m 55bayy style

szóösszetétel is szerepel, ami szerintük – "Mumbai-style"-ként olvasva – könnyedén értelmezhető úgy, hogy a vádlott a mumbai merénylet mintájára tervezett terrortámadást elkövetni.

Incedalt, egy másik gyanúsítottal, még tavaly októberben vették őrizetbe Kelet-Londonban. A náluk talált iPhone-ok egyik tokjában olyan memóriakártyára bukkant a rendőrség, amely pokolgép készítéséhez használható információkat is tartalmazott. A lefoglalt telefonokon több fényképet is találtak egy londoni zsinagógáról, valamint olyan – közelebbről nem részletezett – anyagokról, amelyek az Iszlám Állam támogatására utalnak.

David Cameron miniszterelnök és kormánya nemrégiben a második legmagasabb szintre emelte a terrorkészültségi szintet, így az ötfokozatú brit készültségi rendszerben a korábbi "jelentős" helyett már a "súlyos" kockázatra figyelmeztető riasztási szint van érvényben Angliában.

Rovatok