Index Vakbarát Hírportál

Tovább dagad a román ügynökbotrány

2014. október 14., kedd 18:12

Románia elnöke, Traian Basescu egy hétfői nyilatkozatában kijelentette: a szociáldemokraták elnökjelöltje, Victor Ponta kormányfő 1997 és 2001 között a román Külföldi Hírszerző Szolgálat (a SIE)  titkosügynöke volt. A jobboldali Basescu azzal indokolta állítását, hogy Ponta olyan kormányhatározatot írt alá, amelynek értelmében nemcsak az aktív ügynök listája minősül államtitoknak, hanem a volt ügynökök neveit sem fedhetik fel a titkosszolgálatok, írja az MTI.

Az államfői tisztségre pályázó volt kémfőnök, Teodor Melescanu kedden sajtóértekezleten reagált a vádra, és kijelentette: az államfőnek nincs joga ügynöklistát kérni. Melescanu – aki a SIE egykori igazgatója – szerint az államfőnek minden információ rendelkezésére áll, de a SIE nem köteles felfedni előtte ügynöklistáját.

Az elnök azzal vádolta Melescanut, hogy a SIE igazgatójaként segített titokban tartani Ponta múltját:

Az államfőnek bármilyen államtitokhoz hozzáférése van. Azzal, hogy Melescanu ezt megtagadta, megengedhetetlen precedenst teremtett a szolgálat történetében

– mondta.

A volt kémfőnök sajtóértekezletén azt állította, hogy a tövényre hivatkozva nem adta ki Basescunak az ügynöklistát, Ponta állítólagos ügynökmúltját pedig sem cáfolni, sem megerősíteni nem szerette volna. A jelen lévő újságíróknak azt javasolta, találkozzanak 30 év múlva, akkor majd válaszolhat a SIE működésével kapcsolatos kérdésekre. Állítása szerint bárki, aki kilép a szolgálattól, 30 éves titoktartási kötelezettséget vállal. A felmerülő kérdésekre válaszolva azt is elárulta: Basescunak nem kellett ilyen kötelezettséget vállalnia.

Ponta "merő hazugságnak" nevezte az elnök állításait, és azt mondta:

Amióta 1995-ben elvégeztem a jogi egyetemet, betartottam a törvényeket, a hazámat szolgáltam, és a jövőben is ezt fogom tenni.

Az államfői tisztségre jelenleg 14 jelölt pályázik Romániában. Felmérések szerint a címre épp Victor Ponta, valamint Klaus Johannis, a Keresztény-liberális Szövetség jelöltje a legesélyesebb.

Rovatok