Index Vakbarát Hírportál

Csúnyán verték szét az esernyős forradalmat

2014. október 15., szerda 20:10

Szerdára virradóan 45 embert vettek őrizetbe a hongkongi tüntetők elleni rendőri fellépés során. A rendfenntartók minden eddiginél keményebben léptek fel a Kínához tartozó, különleges státuszú megapolisz főként egyetemistákból álló tüntetőivel szemben.

A felvételeket szerdán mutatta be egy helyi csatorna, ennek alapján nyomozás is indult. Több tisztet fel is függesztettek állásából a nyomozás idejére.

Túltolták

A rendőrség megtisztította Hongkong főútját is, amit a tüntetők betontömbökkel torlaszoltak el. A helyieket azonban sokkolta, hogy a paprika-sprayt is bevető rendőrség mennyire agresszívan lépett fel a békés tüntetőkkel szemben. (A tüntetés hátteréről itt és itt olvashat.)

Néhány felvételen látható, hogy a földön fekvő, megbilincselt tüntetőket a rendőrök rugdossák. Bár az elhúzódó tüntetés terhet jelent a hétmilliós városnak, az itt szokatlan kemény rendőri fellépés felháborodást okozott, és erősítette a tiltakozók támogatását.

Hong Kong Police Brutally Attacked Peaceful Protesters

Menjetek haza

A Hongkongot irányító főminiszter közvetlen választását követelő diákokat szerdán arra kérte Ázsia leggazdagabb üzletembere, hogy a rendőri akció után inkább önként fejezzék be a Pekinggel szembeni tiltakozást.

A Bloomberg szerint 32 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Li Ka-shing nem mondott véleményt a tüntetésről, óvatosan egyensúlyozva Peking és a helyi valamint a nyugati közvélemény között csupán annyit mondott: nagy szomorúság lenne Hongkong számára, ha felborulna a törvényesség rendje.

A műanyagipartól az internetes befektetésekig széles spektrumon tevékenykedő 86 éves üzletember kiállt a Peking és Hongkong által is vallott – de egyre inkább eltérően értelmezett – egy ország két rendszer mellett, amely mindeddig szavatolta az angol irányítás alól 1997-ben kínai fennhatóság alá került város meglehetősen tág autonómiáját.

Rovatok