Index Vakbarát Hírportál

Egy osztrák lány az IS videóján látta viszont 16 éves barátját

2014. október 15., szerda 17:10 | aznap frissítve

Egy 16 éves bécsi középiskolás fiút fedeztek fel az Iszlám Állam (IS) egyik Szíriában készített propagandavideóján. A muszlimokat a hitetlenek meggyilkolására buzdító, szőke hajú fiatal fiúról korábban csak annyit tudtak a hatóságok, hogy 25 évnél fiatalabb és valószínűleg Németországból vagy Ausztriából származik.

Oliver N.-t egy barátnője azonosította, aki megdöbbent, amikor meglátta a híradóban a dzsihádról szónókoló korábbi barátját, írja a Der Standard. Az osztrák lány, Claudia öt héttel ezelőtt hallott utoljára Oliverről, akivel addig közeli barátságban volt.

A fiú akkor egy olyan sms-t írt a lánynak, hogy nem iszik többet alkoholt, és nem akar találkozni vele. A lány akkor ezt nem találta gyanúsnak. Nem sokkal azelőtt ugyanis együtt voltak egy házibuliban, ahol Oliver elmesélte neki, hogy az anyja elvonókúrán van egy osztrák kórházban.

Ezután azonban egyre többször jelentek meg a fiú Facebook-oldalán

mindenféle iszlamista szólamok

– ahogy Claudia nevezte őket. Oliver például egy olyan fotót posztolt, amin egy fejkendős nő volt, és ezt írta alá: "A feleségem". Claudia nem tudta mire vélni a dolgot, és egyre jobban aggódott. A fiú ezután már nem volt hajlandó beszélni vele:

Mintha átkapcsoltak volna a fejében egy kapcsolót.

A fiú egyik barátjától megtudta, hogy Oliver már nem jár be a szakiskolába se, és ahogy a Der Standard megtudta, a munkahelyről is elbocsátották, ahol gyakorlaton volt. Olivert már senki nem tudta elérni az ismerősi köréből, ő pedig minden ismerősét törölte a Facebookon.

Barátai, osztálytársai ezután az osztrák N24 tévécsatornán bemutatott IS-es propagandavideóban látták viszont. A szőke fiú fejkendőben beszél egy vágóhíd előtt a szíriai Rakkában, miközben a háttérben éppen juhokat vágnak le. A fiú arra hív fel minden muszlimot, hogy a saját országukban öljenek meg minden hitetlent, és csatlakozzanak az Iszlám Államhoz.

Az osztrák hatóságok eddig száz ügyben indítottak nyomozást dzsihádisták ellen. Ausztriában 150 olyan radikális iszlamistáról tudnak, akik Szíriába utaztak vagy útban vannak oda.

Áprilisban egy 15 és egy 17 éves, bosnyák származású osztrák lány tűnt el Bécsből. A lányok nem sokkal később Szíriában készült képeken tűntek fel fegyverekkel és katonákkal pózolva. A két lány azonban felvette a kapcsolatot az osztrák hatóságokkal, mert szeretnének visszatérni Ausztriába. Állítólag házasságra kényszerítették őket csecsen terroristákkal, és most mindketten terhesek is.

A visszatérés nem könnyű. Aki terrorszervezettel kerül kapcsolatba, azt Ausztriában öt évig tartó szabadságvesztés fenyegeti. Claudia mindennek ellenére azt reméli, hogy egyszer Oliver is meggondolja magát,

mert ő egy igazán kedves ember volt, akinek nem volt könnyű élete.

Rovatok