Index Vakbarát Hírportál

Már a második amerikai ápoló fertőződött meg ebolával

2014. október 15., szerda 11:43

Ebolával fertőződött meg az az ápoló, aki a vírus első amerikai áldozatát, Thomas Eric Duncant kezelte – ismerteti a dallasi kórházban végzett szerdai teszt eredményét az NBC. Ez a harmadik ebolafertőzés az Egyesült Államokban.

A kórházi dolgozó kedden lett lázas, és azonnal karanténba került. A pozitív első tesztet hamarosan egy újabb követi, ezt azonban már a vírusos fertőzések specialistája, az atlantai Járványkezelési és Megelőzési Központ végzi majd.

A dolgozót alaposan ki is faggatták arról, kikkel kerülhet kapcsolatba, és az érintetteket is megfigyelés alá vonják. A kórház elsőként megfertőződött alkalmazottja, Nina Pham nővér kedden adott ki közleményt arról, hogy jól van, és hogy hálás a törődésért.

A történtek azonban kiváltották az amerikai ápolónők országos szakszervezetének haragját. A szakszervezet igazgatója, RoseAnn DeMoro szerint az első ebolás beteggel a kórház személyzetéből 76-an voltak közvetlen kapcsolatban, és az ápolók napokon át megfelelő védőöltözet nélkül dolgoztak. Ráadásul a betegtől laboratóriumi elemzésre vett testnedvmintákat csőpostával küldték elemzésre, ami azzal fenyegetett, hogy a Texasi Presbiteriánus Kórház laborjainak egész postarendszere megfertőződhet.

Az ebola győzhet

Közben az ENSZ-nél riadót fújtak. Anthony Banbury, a világszervezet illetékese a Biztonsági Tanács előtt kedden azt mondta:

Az Ebola gyorsabb, mint mi vagyunk, és megnyeri a versenyt. 

A kicsit talán túlságosan is drámai deklarációval Banbury azt akarta illusztrálni, hogy Nyugat-Afrikában a WHO becslése alapján akár heti 5-10 ezerrel nőhet a fertőzöttek száma – hacsak nem következik be globális összefogás a vírus megfékezésének érdekében. Eddig összesen 8914 fertőzést regisztráltak, ami a hét végére 9000-re nőhet, tehát a WHO egyfajta worst-case scenario-t vázolt fel. 

Rovatok