Index Vakbarát Hírportál

Nem finomkodott Szijjártóval a nála sokkal fiatalabb osztrák külügyminiszter

2014. október 15., szerda 14:52 | aznap frissítve

Bemutatkozó látogatáson járt Bécsben az alig egy hónapja külgazdasági és külügyminiszterré kinevezett Szijjártó Péter. A most 35 éves Szijjártó Bécsben egy nála is fiatalabb külügyminiszterrel találkozott. A néppárti (ÖVP) Sebastian Kurz tavaly 27 évesen vette át az osztrák külügyi tárcát. Ezzel ő az ország történetének legfiatalabb külügyminisztere.

Az életkor fontos téma volt a megbeszélésük után tartott közös sajtótájékoztatón is. „Nagyon örülök, hogy nem én vagyok az EU-ban az egyetlen fiatal külügyminiszter” – udvariaskodott Sebastian Kurz. Szijjártóval ráadásul régről ismerik egymást az ifjúságpolitika területéről. Kurz volt korábban az Osztrák Néppárt ifjúsági szervezetének, a JVP-nek az elnöke, Szijjártó pedig a Fidelitasé. Mindketten utaltak arra, hogy személyes ismeretségük előmozdíthatja az osztrák–magyar kapcsolatokban jelentkező problémák megoldását. 

A magyar külügyi tárca honlapján megjelent MTI-tudósítás elsősorban az élénk magyar-osztrák gazdasági kapcsolatokra helyezi a hangsúlyt. Az osztrákok a negyedik legfontosabb befektetők Magyarországon,  450 osztrák vállalat működik itt, és a Magyarországra irányuló export 25 ezer munkahelyet biztosít Ausztriában. A két ország közötti kereskedelmi forgalom 2014 első hét hónapjában 11 százalékkal növekedett, és megközelítette a 6 milliárd eurót. Szijjártó szerint az osztrák-magyar együttműködés a régió legfontosabb láncszeme. Szerdán írják alá azt a közös fejlesztési programot, amellyel 2020-ig 13 új határátlépési pontot, 10 új regionális és három gyorsforgalmi utat adnak át Burgenland és Magyarország között.

Az osztrák Kleine Zeitung azonban elsősorban azt emelte ki a találkozóról, hogy Kurz nyíltan utalt két problémás területre: az osztrák bankok és az osztrák gazdák bizonytalan jogi helyzetére Magyarországon. A Kleine Zeitung  tudósítása szerint az osztrák külügyminiszter azt mondta: 

Az osztrák bankok és vállalatok jelentős mértékben járultak hozzá Magyarország gazdasági fejlődéséhez. Az osztrák bankok megérdemlik, hogy őket is megillesse a jogbiztonság.

A Der Standarban is éppen ma jelent meg egy riport arról, milyen helyzetben vannak a magyarországi földeket bérlő osztrák gazdák. „Az osztrák gazdák úgy érzik, Magyarországon kirabolták őket” című cikkben egy osztrák biogazdálkodó azt mondja: 20 évvel ezelőtt 99 évre vett haszonbérbe egy 68 hektáros földet Enese mellett. A május 1-jén hatályba lépett új magyar földtörvény miatt azonban ott lebeg a feje felett Damoklész kardja: nem tudja, mikor törlik a nevét a földhivatali nyilvántartásból. A gazda a lapnak azt mondta: teljesen bizonytalan helyzetben van, nem tud tervezni, és számára érthetetlen, miként lehet egy korábban legálisan megszerzett jogcímtől megfosztani.

Egy burgenlandi gazda viszont már arról panaszkodott, hogy a Bakonysárkánynál művelt földjein szeptemberben törölték a haszonbérleti jogát, és az új tulajdonossal komoly jogi vitába keveredett. Az új tulajdonos ugyanis még a határozat kézbesítése előtt elkezdte learatni az osztrák kukoricáját, és bevetette a földet. Az osztrák a maradék kukoricát maga aratta le, de nem volt ideje elszállítani, ezért egy részét otthagyta a földje szélén. Mire hétfőn visszament érte, addigra eltűnt az egész. 200 ezer eurónyi kára keletkezett. Hiába fordult a rendőrséghez lopás miatt, ott azt mondták: ők nem illetékesek ebben, mert polgári jogi vitáról van szó. A föld magyar tulajdonosa pedig azt mondta neki: mehet bárhova, neki nemcsak a rendőrségen és az ügyészségen vannak kapcsolatai, hanem a felső politikai körökben is, írja a Der Standard.

Az osztrákok földhasználatával kapcsolatos problémákról Szijjártó a sajtótájékoztató után az MTI-nek annyit mondott: emlékeztette osztrák kollégáját arra, hogy

a földtörvénnyel törvénysértő állapotokat szüntetnek meg, függetlenül attól, hogy valaki osztrák vagy magyar állampolgár.

Ausztriában az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) burgenlandi szervezete támogatja az ideiglenes határellenőrzés bevezetését. Szijjártó az MTI-nek erről azt mondta: a megállapodás és a tettek önmagukért beszélnek, Magyarország és Ausztria között nem határellenőrzés lesz, hanem újabb utak nyílnak meg.

Ádernek is szóba hozták a bankügyet és a földügyet

A földtörvény ügye szóba került Heinz Fischer osztrák államfő és Áder János mai budapesti találkozóján. Heinz Fischer azt mondta: nem az elnökök feladata, hogy tárgyaljanak egy konkrét törvényről. Erről a mezőgazdasági és az igazságügyi miniszterek egyeztetnek, de abban egyetértenek, hogy az ügyben az Európai Bizottság döntése vált szükségessé, és azt tiszteletben kell tartani. Áder János azt mondta: meg kell várni a remélhetőleg hamar megszülető döntést, és annak korrekt végrehajtása mindkét ország érdeke.

Áder János egy másik kérdésre válaszolva megemlítette azt is, hogy 2011-ben Ausztriában is bevezették a bankadót. Az (osztrák bankok által is folyósított - a szerk.) devizahitelek miatt több százezer magyar család került nehéz helyzetbe. A magyar kormány arra törekedett, hogy ez a probléma ne terebélyesedjen szociális gonddá. Ezért született egy jogi megoldás, amelyet az Alkotmánybíróság alkotmányosnak talált, most a vita a bíróságokon zajlik a bankok és a kormány között.

Rovatok