Index Vakbarát Hírportál

A belügyminiszterig jutott a brutális szlovák rendőrök túlkapása

2014. október 16., csütörtök 11:12 | aznap frissítve

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter vizsgálatot rendelt el két rendőr ügyében, akik a gyanú szerint agresszíven jártak el egy anya és egy lánya közúti ellenőrzése során, írja a Bumm.sk.

Az eset még két hete történt Ligetfalun, az autóban ülő nő és lánya egy családi ünnepségre tartott, amikor megállították a rendőrök. Elmondásuk szerint az egyik rendőr kezdettől durván és kellemetlenül viselkedett, és hiányolta a műszaki ellenőrzést igazoló piros matricát a szélvédőről. Hiába mondták neki, hogy van az autónak érvényes műszaki engedélye, és nem is kaptak matricát, a rendőrt ez nem érdekelte. Közölte, hogy az autóval nem mehetnek tovább, és közben sértő és vulgáris kifejezéseket használt.

Amikor a nő megkérdezte, hogy a saját anyjával is ilyen durván beszél-e, a rendőr azt felelte, "mit gondolsz, kivel beszélsz, te picsa". Ezután kiszállították őket a kocsiból, a lány pedig a mobiljával felvette ahogy az anyját a csomagtartóba lökték, brutálisan lefogták és megbilincselték. Amikor a rendőrök észrevették a videózást, kiverték a kezéből a telefont, és őt is megbilincselték, majd az anyával együtt bevitték a kapitányságra.

A rendőr, aki egyenruháján nem viselt azonosítószámot, később úgy nyilatkozott, hogy a sofőr rátámadt, azért kellett megbilincselni.

Az eset után a Bumm.sk számtalan rendőri túlkapásról szóló hírt kapott, az egyik eset szintén Ligetfalun történt. A rendőrök ezúttal a láthatósági mellényt kérték számon az egyik sofőrön, majd miután a férfi nem találta, a rendőrök nem engedték tovább. Amikor a férfi kiszállt a kocsiból és távolodni kezdett az autóból, a rendőr megragadta a trikóját, majd utána futott és gumibottal támadt rá, végül kétszer lefújta gázspray-vel. A férfit megbilincselve szállították be a rendőrségre, miközben autójából kirakták rokkant barátnőjét, akit ott hagytak az út szélén.

Rovatok