Index Vakbarát Hírportál

Egyre hevesebb Európában az ebolapánik

2014. október 16., csütörtök 15:46 | aznap frissítve

Európa két pontján is ebolagyanús eset bukkant fel csütörtökön. A német Focus.de beszámolói szerint a madridi reptéren és Dániában is vizsgálnak egy-egy fertőzéssel gyanúsított személyt.

A dán ügyről annyit ír a lap, hogy az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet egy munkatársa tesztelték ebolára, miután Nyugat-Afrikából visszatérve hőemelkedést vettek észre nála. Az ebola gyanúját a segélyszervezet dániai szervezete jelentette be. Az egészségügyi hatóságok közlése szerint a mai nap folyamán derül ki a vizsgálat eredménye. A közleményből nem derült ki, hogy férfiról vagy nőről van szó, sem az, hogy milyen munkát végzett Nyugat-Afrikában.

Spanyolországban az egészségügyi minisztérium erősítette meg a hírt, hogy a madridi Barajas repülőtéren intézkedéseket vezettek be ebolagyanú miatt. A Focus úgy tudja, hogy Air France-gépen ült egy vírussal esetleg fertőződött személy. A minisztérium további részleteket nem közölt, és egyelőre az Air France sem szólalt meg.

A spanyol RTVE azt közölte, hogy az ebolagyanús személy nigériai, aki Lagosban szállt fel a gépre. Ha ez igaz, az jelentősen csökkenti annak veszélyét, hogy valóban ezzel a vírussal fertőzött, mivel Nigériában augusztus 31-e óta nem volt új megbetegedés.

A csütörtöki ebolagyanús esetekről szóló hírekkel egy időben az EU-országok egészségügyi miniszterei megállapodtak abban, hogy haladéktalanul felülvizsgálják azokat a szűrési módszereket, amelyeket az ebola által sújtott fekete-afrikai országokból távozó utasok esetében alkalmaznak. A vírus terjedésének szentelt rendkívüli brüsszeli tanácskozás után Tonio Borg egészségügyi EU-biztos közölte az újságírókkal: az eddig folytatott szűrési gyakorlat felülvizsgálata azt célozza, hogy ahol szükséges, hatékonyabbá tegyék a módszereket – közölte az MTI.

 

Rovatok