Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a szerb–albánt félbeszakító drónt

2014. október 16., csütörtök 13:36

Nebojša Stefanović, Szerbia belügyminisztere közölte, hogy megtalálták azt a drónt, amely berepült a Szerbia–Albánia-futballmeccsre. A drónt Pancsován találták meg, „és az egyént előállították”, írja a Magyar Szó, de azt nem tudni, hogy ki ez a személy.

Ahogy arról beszámoltunk, kedd este a 42. percben félbe kellett szakítani a Szerbia–Albánia Európa-bajnoki selejtezőt, mert egy drónnal egy Nagy-Albánia-zászlót irányítottak a Partizan-stadion fölé.

Az egyik szerb játékos, Mitrović  le akarta szedni a zászlót, de ekkor elszabadult a pokol, körbevették az albánok, és dulakodás alakult ki a pályán. Néhány néző is beszaladt, ezért Martin Atkinson bíró gyorsan az öltözőbe küldte a csapatokat, az egyórás szünetet követően pedig lefújta a meccset. Kiderült, hogy a drónt Edi Rama albán miniszterelnök testvére, Olsi Rama irányította. Őt és három társát még az éjszaka folyamán előállították Belgrádban, majd el is engedték őket.

A szerb belügyminiszter csütörtöki közlése szerint „egyértelműen az volt a cél, hogy botrány történjen a mérkőzésen. Az albán kormány vezetőinek a kijelentése, mely szerint tudták, hogy provokáció készülődik, igazolja a provokációban részt vettek cselekedetét.”

A drónt most szakártői elemzésnek vetik alá, hogy kiderüljön a gyártó, és az is, hogy hol vásárolták. A belügyminisztérium a teljes anyagot átadja majd az ügyészségnek, és ezután az állami szervek meghatározzák a következő lépéseket.

Milivoje Mirkov, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) biztonságért felelős megbízottja eközben azt nyilatkozta, hogy a teljes biztonsági szolgálatot meglepte a drón berepülése.

A stábunk, amint észrevette a drónt, azonnal tervet készített, hogyan tudnánk elkapni és eltávolítani, de nagyon magasan volt. Szóba került, hogy a szurkolói kellékekkel, mint például a zászlótartó rúddal, elkapjuk a zászlót. Amíg beszélgettünk a tervekről, a drón lejjebb szállt, s ezt Mitrović kihasználta, és megfogta a zászlót

– mondta Mirkov, aki szerint ez nagyon rizikós cselekedet volt, mivel a drónokat már használták terrorcselekményekhez.

Rovatok