Index Vakbarát Hírportál

Elutasították az istenkáromlás miatt halálraítélt nő fellebbezését

2014. október 16., csütörtök 17:14

Elutasította egy pakisztáni felsőbíróság annak a keresztény nőnek a fellebbezését, akit négy évvel ezelőtt ítéltek halálra istenkáromlás miatt, írja az MTI.

Az öt gyermeket nevelő Asia Bibit 2010 novemberében marasztalták el, miután muzulmán munkatársnői egy vallási vezető előtt azzal vádolták meg, hogy tiszteletlenül beszélt Mohamed prófétáról. A nő azóta is folyamatosan tagadta a vádakat. A pakisztáni jogszabályok halállal büntetik az istenkáromlást.

Az 50 év körüli pakisztáni nő egyik ügyvédje tájékoztatta a francia AFP hírügynökséget, hogy a lahori felsőbíróságnál fellebbeztek az ítélet ellen, a testület két tagja azonban elutasította a beadványt, de az ügyet továbbvinnék a legfelsőbb bíróság elé.

A lahori bíróság épülete előtt csütörtökön egy tucatnyi imám - köztük a Bibit bepanaszoló Kari Szálem - vallási jelszavakat skandálva üdvözölte a halálbüntetést megerősítő döntést.

Négy éve komoly felháborodást keltett az ügy, egy évvel később két, az istenkáromlási törvények reformját sürgető politikust is megöltek Pakisztánban. 1990-ben sok keresztényt ítéltek halálra istenkáromlás miatt, de többségük ügyében a felsőbíróság törölte az eredetileg kiszabott halálbüntetést. 2008 óta összesen egy embert, egy katonát végeztek ki hasonló vádakkal, de őt egy haditörvényszék marasztalt el.

Rovatok