Index Vakbarát Hírportál

Túl sok védőruhát húztak magukra az ebolával fertőzött ápolónők

2014. október 16., csütörtök 09:40 | aznap frissítve

Egy amerikai járványszakértő szerint nem zárható ki, hogy túl sok védőruha viselete miatt fertőződött meg ebolával a két dallasi ápolónő.

Tom Frieden – aki a betegségek kordában tartására hivatott szövetségi központok (CDC) igazgatója – szerdán felvetette, hogy a Texasi Presbiteriánus Kórházban megsértették az előírásokat. Hogy pontosan miként, azt nem taglalta. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a múlt héten meghalt ebolás beteget ápoló nővérek közül többen túl sok védőruhát vettek magukra. 

A nővérek három pár védőkesztyűt húztak a kezükre és ugyancsak három pár védőfelszerelést a lábukra amellett, hogy hermetikus védőruhában voltak, gázmaszkot viseltek, és még kötényt is kötöttek.

Ha több védőkesztyűt vagy más védőruhadarabot vesz egymásra valaki, jóval nehezebb azokat levennie, és aközben sokkal nagyobb a fertőzésveszély a testfelület egyes részein, mint például szimpla kesztyű esetében

– magyarázta Frieden. 

Az Egyesült Államok egészségügyi hatóságainak szakemberei eddig nem tudták biztosan megfejteni, hogy miként fertőződött meg a két dallasi ápolónő az ebolás betegtől, és azon tanakodnak, hogy megfelelőek-e az elővigyázatossági előírások, vagy módosítani kell rajtuk.

Közben Ohióban két iskolát is bezártak a fertőzésveszély miatt elővigyázatosságból. A szülőknek küldött tájékoztatás szerint, az egyik iskolában dolgozó munkatárs egy repülőgépen utazott az egyik dallasi ápolónővel, aki elkapta az ebolát. 

Barack Obama amerikai elnök szerdán tanácskozott a kormányának tagjaival a kórral kapcsolatos teendőkről. Obama kijelentette, hogy „rendkívül csekély annak valószínűsége, hogy komoly ebolajárvány törjön ki az Egyesült Államokban, de az amerikai kormány nagyon komolyan veszi a kór megfékezését”. John Boehner, a képviselőház republikánus vezetője azt sürgette, hogy az elnök fontolja meg a beutazások ideiglenes tilalmának elrendelését azokból az afrikai országokból, amelyeket leginkább sújt a járvány.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a libériai kormány nyilvánosságra hozta, hogy milyen és mennyi eszközre lenne szüksége, ha kitör a járvány. Libériai szerint további több mint 84 ezer hullazsákra lehet szüksége.

Rovatok