Index Vakbarát Hírportál

Világgá mész? Tyúkot vigyél magaddal

2014. október 18., szombat 07:51

Környezetbarát hajóútra indul Matteo Miceli olasz vitorlázó vasárnap; két tyúkkal, hogy üzemanyag elégetése nélkül, önellátó módon akarja megkerülni a világot – írja az MTI.

A két csirke – a szőke és a barna – már megszokta a nyílt tengeri utakat. Egy kis tyúkólat is berendeztek nekik a hajón, ahol naponta egy-egy tojást kell tojniuk, így biztosítva Miceli táplálkozásának egyik fő elemét.

A hajón Miceli konyhakertet is kiépít: két tálcát akaszt a lámpák alá, amikben salátát akar termeszteni, méghozzá mesterséges fénynél, helyben előállított trágyával. A sótlanított tengervízzel öntözve akar salátát és spenótot termeszthet. Miceli ezenkívül csak a kifogott halakat fogja enni, de a biztonság kedvéért fagyasztva szárított élelmet is visz magával.

A vitorlásom kicsit olyan lesz, mint az űrhajósok kabinja, teljesen önellátó. A félelem mindig itt lesz velem, de ez érthető és előre látható félelem lesz.

– mondta Miceli.

Az Eco 40 nevű hajón még segédmotor sem lesz. Miceli a klímaváltozás bűnei ellen is harcolni akar azzal, hogy bebizonyítja: a főzéshez, illetve a radar és a telefon működéséhez elég lesz a hajó által termelt áram. A vitorlásra 12 méter hosszan napelemeket szereltek fel, valamint egy szél- és két vízturbinával is ellátták.

A Roma Ocean World projekt előkészületei évek óta folynak a Római és a Bolognai Egyetemek közreműködésével. Az Eco 40 vasárnap hajózik ki Civitavecchia kikötőjéből, és a Vendée Globe útvonalán tesz meg 52 ezer kilométernyi utat. A visszatérését 5-6 hónap múlva várják.

Rovatok