Index Vakbarát Hírportál

Hongkongban nem látszik a tüntetés vége

2014. október 19., vasárnap 10:28

Újra összecsaptak a rendőrök a tüntetőkkel Hongkongban, ahol negyedik hete tart a főként diákokból álló tüntetők tiltakozása. A Peking fennhatósága alá 1997-ben visszatért, de különleges státuszt élvező 7,5 milliós város eddigi legsúlyosabb politikai válságát éli át.

A tüntetők vasárnap hajnalban nekimentek a rendőri kordonnak, de végül visszaszorították őket. A tiltakozók – számítva arra, hogy a rendfenntartók ismét gumibotot és paprika-sprayt vetnek be ellenük – sisakban, védőszemüvegben, és a tüntetés szimbólumá vált esernyőkkel felszerelkezve indultak meg. Hongkong rendőrsége 28 ezer főből áll, a legutóbbi összecsapáson ötszázan vettek részt.

Mesze még a megállapodás

A tüntetők azt követelik, hogy Peking tegyen eleget ígéretének, és ne akadályozza meg, hogy 2017-től közvetlenül választhasson a megapolisz főminisztert. Ezt eddig sem tehették, a városállam vezetői tisztségére csak abból a két hérom jelöltből választhattak, akit a kínai vezetéshez lojális, 1200 fős bizottság előzetesen jóváhagyott.

A helyiek szerint a közveten választás életbe léptetését nem akadályozhatja meg Peking, hiszen a fennhatóság 1997-es átvételekor vállalta, hogy 50 évig nem nyúlt Hongkong politikai rendszeréhez és biztosítja az egy ország két rendszer elvét.

A Kommunista Párt vezette Kínában viszont úgy vélik, Peking nem szegte meg az egyezséget, hiszen nem vesz el korábbi jogokat, csupán nem enged teret annak, hogy a két politikai rendszer Hongkong visszatérése után is tovább távolodjon egymástól.

„Amíg nem sikerül valamiféle megállapodást elérni, addig félő, hogy az erőszakos összecsapások csak fokozódni fognak” – nyilatkozta a Reutersnek Sonny Lo, a Hongkongi Oktatási Intézet professzora.

A tiltakozók azonban már azt követelik, hogy 2012-ben megválasztott Leung Csun-jing mondjon le, miután úgy látják, hogy a főminiszter Pekinghez lojális és kész elfogadni hogy ne legyenek közvetlen, szűrő nélküli szabad választások a jövőben sem.

Rovatok