Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes titkosszolgálati akció a svéd vizek mélyén

2014. október 19., vasárnap 00:49

Kétszáz katona, hajók és helikopterek vesznek részt abban a nagyszabású svéd felderítő akcióban, amellyel a Stockholmhoz közeli partoknál észlelt idegen tevékenység nyomaira akarnak bukkanni. A víz alatti külföldi akció mögött egy orosz tengeralattjáró lehet. Az elmúlt évtizedekben a svéd királyi haditengerészet többször is sikertelenül próbált leleplezni orosz (vagy még szovjet) tengeralattjárókat, amelyek a gyanú szerint megközelítették az ország partjait.

A svéd sajtó feltételezése szerint a partok közelében egy orosz titkosszolgálati akciót hajthattak végre. Ennek keretében - legalábbis a gyanú szerint - egy orosz tengeralattjáró kísérletet tehetett arra, hogy kicserélje az elavult víz alatti felderítő berendezéseket, de nem kizárt az sem, hogy feladata a svéd flotta manővereinek megfigyelése lett volna. 

A svéd hadsereg hivatalosan mindezt nem erősítette meg, utalt ugyanakkor arra, hogy a "víz alatti külföldi tevékenység" gyanújára vonatkozó információk megbízható forrásból származnak - írja az MTI.

A Svenska Dagbladet című stockholmi lap szombaton este azt az értesülést közölte, hogy a svéd partok közelében bajba került egy orosz tengeralattjáró. Az újság szerint a svéd hadsereg "elfogott" egy orosz nyelvű segélykérést, amely minden bizonnyal egy kalinyingrádi orosz bázisra irányult.

Rovatok