Index Vakbarát Hírportál

Elkezdték komolyabban venni az ebolát Amerikában

2014. október 21., kedd 19:48

Az amerikai belbiztonsági minisztérium kedden arra kérte az ebola sújtotta nyugat-afrikai országokból érkezőket, utazásukat úgy szervezzék, hogy gépük az öt kijelölt amerikai reptér valamelyikén landoljon. Az utasokat a leszállás után fokozott szűrési vizsgálatoknak vetik alá, ahol a testhőmérsékletük, valamint az ebolagyanús tünetek megállapításával szeretnék kiszűrni a potenciális fertőzötteket. A rendelkezés szerdától lép majd életbe, írja a USA Today.

A Libériából, Sierra Leonéből és Guineából érkező utazók öt amerikai nagyváros repterei – a New York-i John F. Kennedy, a washingtoni Dulles, a chicagói O'Hare, a New Jersey-i Newark és az atlantai Hartsfield-Jackson repülőterek – közül választhatnak.

Átlagosan napi 150 ember érkezik az érintett országokból, az amerikai vezetés pedig úgy jósolja, ezek 94 százalékát tudják majd megvizsgálni. Ezen felül több más állam képviselője is jelezte igényét a repülőtéri kivizsgálásokra, sőt, olyan is volt köztük, aki további korlátozásokat kért – például a vízumok felfüggesztését vagy a három afrikai ország polgárainak feltartóztatását a kapuknál.

A légitársaságokkal szorosan együttműködve azon dolgozunk, hogy ezeket a korlátozásokat az utasok lehető legkisebb zargatásával hajtsuk végre

– nyilatkozta a procedúra kapcsán Jeh Johnson belbiztonsági miniszter.

Rovatok