Index Vakbarát Hírportál

A kitiltásbotrány kellős közepén az USA ősellenségével, Iránnal barátkozik a magyar diplomácia

2014. október 21., kedd 14:03 | aznap frissítve

Egy magas rangú iráni jogalkotó szerint az USA-tól és szövetségeseitől adoptált, nem megfelelő politikák a terrorizmus terjedését eredményezték a közel-keleti térségben, írja a tasnimnews.com. Mindez azon a találkozón hangzott el, amin az iráni külügyi bizottság elnöke találkozott Teheránban a magyar parlament alelnökével, Latorcai Jánossal.

A magyar diplomácia egyik erőssége kétségtelenül az időzítés. Most, hogy Magyarország a kellős közepén van a rendszerváltást követő időszak egyik legkomolyabb diplomáciai botrányának − magyar kormánytisztviselők beutazási engedélyét vonta be az Egyesült Államok − a magyar Országgyűlés Fidesz-KDNP-s alelnöke, Latorcai János forró ölelkezésbe kezd az USA ősellenségével, Iránnal, ahol épp az ő találkozóján hangsúlyozzák, hogy:

Az Egyesült Államok és regionális szövetségeseik által elfogadott és alkalmazott logikátlan és rossz politika a terrorizmus terjedését és a régió instabilitását okozta, és így vált a terrorizmus globális problémává

− ezt Alaeddin Boroujerdi, az iráni parlament Nemzetbiztonsági és Külpolitikai Bizottságának elnöke mondta azon a találkozón, amire Latorcai érkezett az iráni fővárosba.

Alaeddin Boroujerdi a találkozón hozzátette, hogy Irán természetesen elkötelezett a terrorizmus elleni harcban. Az Irán és Magyarország közti kétoldalú megállapodásra utalva leszögezte, hogy a két ország politikailag, gazdaságilag és kulturálisan is gyarapodhat egymás révén.

Latorcai a maga részéről hozzátette, hogy 

Magyarország elkötelezett szándéka, hogy erősíti kapcsolatait a keleti országokkal, különös tekintettel Iránra.

A cikk képbe is helyezi olvasóit Magyarországgal kapcsolatban: Magyarország egy tengerpart nélküli ország Közép-Európában, a Kárpát-medencében.

Érdekes módon Latorcai János iráni programjairól a kormany.hu-n egy egészen más hangsúlyokkal rendelkező beszámoló jelent meg. Ezzel egyidőben Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere Washingtonban menti, vagy súlyosbítja a menthetőt, vagy súlyosbíthatót.

A tasnimnews.com eredeti, perzsa nyelvű cikkének végén az is szerepel, hogy 

Latorcai meghívta a terrorizmus terjedéséért az USA-t felelőssé tevő Alaeddin Boroujerdit, hogy jöjjön hivatalos látogatásra Budapestre.

A magyar kormánytagokat érintő amerikai beutazási tilalomról szóló cikkeinket itt gyűjtöttük össze>>>>>>

Rovatok