Index Vakbarát Hírportál

Amerikai segély pottyant az IS ölébe

2014. október 22., szerda 07:31

Az Iszlám Állam (IS) videója szerint olyan amerikai fegyverek, lőszerek kerültek a birtokába, amelyeket az Egyesül Államok a radikális szunniták ellen harcoló kurdoknak szántak – tudatta a BBC. A bejátszás hitelességét már vizsgálja a Pentagon, amely hangsúlyozza: a levegőből ledobott küldemények döntő többsége megfelelő helyre jutott.

Hétfőn amerikai katonai nyilatkozatok elismerték, hogy a 27 ledobott csomag egyike rossz helyre esett, ám megsemmisítették azt, megelőzendő, hogy illetéktelen kezekbe kerüljön – a videó, ha valós, úgy ezt cáfolja.

Jönnek a kurdok

A kurd erők közel jutottak ahhoz, hogy a török határ mentén fekvő Kobani teljes területe felett visszaszerezzék az ellenőrzést, bár még mindig vannak a városnak olyan részei, amelyeket az IS tart a kezében.

Csaknem minden civil elhagyta Kobanit, ahol hetek óta harcolnak az IS ellen a kurdok, megtámogatva az Egyesült Államok vezetésével zajló nemzetközi légicsapásokkal.

Úgy tűnik, hogy a beavatkozás lassan meghozza eredményét, bár a dzsihadisták visszaszorítása még nem fejeződött be. A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint kedden az IS 30, a kurd erők 11 katonát vesztettek.

A harcokra két nap viszonylagos nyugalom után kerül sor. Törökország végül hozzájárult, hogy átengedje határán át Észak-Szíriába azokat a kurdokat, akik az IS elleni harcra vállalkoznak – igaz, egyelőre csak ígéretről van szó, a helyi kurd katonai vezetés szerint nem tudni, hogy erre mikor kerülhet sor. Ankara viszonya ellentmondásos a helyzethez, ugyanis mind az IS-t, mint az ellenük küzdő kurd csapatokat terroristáknak tekinti.

Felmerült a vegyifegyver gyanúja

Megerősítetlen hírek szerint a városban maradt kevés civilek közül többen olyan tünetekre panaszkodtak, amelyek vegyifegyverek hatásaként is jelentkezhettek – írta az MTI. A hírt azonban egyelőre az OSDH sem erősítette meg, várva a helyi kurd erők képviselőinek beszámolóit.

Rovatok