Index Vakbarát Hírportál

A brit állam fizetni fog a lefogyó kövéreknek

2014. október 23., csütörtök 20:32

Készpénzzel vagy utalványokkal fogja jutalmazni a brit állam azokat túlsúlyosokat, akik sikeresen lefogynak és van munkájuk is, írja a Mirror a brit egészségügyi szolgálatra (NHS) hivatkozva. 

A módszert amerikai példák alapján dolgozta ki az NHS, ott már jelentős sikereket értek el ezzel a programmal az elhízás elleni küzdelemben. "Sok országban működnek olyan önkéntes programok, amelyeknek a lényege, hogy a résztvevők pénzt kapnak, ha feliratkoznak egy súly figyelő vagy más, fogyást célzó programra" - mondta Simon Stevens, az NHS vezetője, aki egy olyan programra gondolt, amelyben a dolgozók egymással versengve adnák le a kilókat.

A terv ellenzői szerint viszont a program nem fog sokat érni, mivel nem éri el a munkanélkülieket és a szabadúszókat, akik között szintén milliók küzdenek kóros elhízással. Mások azért kritizálták az ötletet, mert azokat nem jutalmazza, akik egészségesek és vigyáznak is az egészségükre.

A Mirror cikkében egy gyors felmérés is volt arról, hogy az embereket motiválná-e, ha pénzt kapnának a fogyásért: a nem reprezentatív eredmények szerint csak 44 százalékuk fogyna gyorsabban, ha fizetnének érte.

A brit felnőttek több mint két harmada súlyosan elhízott, és az NHS évente több milliárd fontot költ az elhízással kapcsolatos betegségek kezelésére, ezért Stevens szerint sürgős lépésekre van szükség.

Rovatok