Index Vakbarát Hírportál

Elege lett a sztriptíztáncosokból Svájcnak

2014. október 23., csütörtök 14:35 | aznap frissítve

2015 végétől Svájc megszünteti azt a vízumtípust, amely segítségével külföldi nők legálisan vállalhattak munkát svájci sztriptízbárokban, nigh clubokban, mint táncosok. Az 1995-ben létrehozott L-vízum segítségével nyolc hónapig lehetett munkát vállalni, és pénzt küldeni haza.

A kritikák szerint azonban a nőket gyakran kényszeríttették prostitúcióra, így a vízum célja félrecsúszott. A The Local című svájci lap beszámol egy 2010-es kutatásról, amely a vízum segítségével Svájcban tartózkodó nők kizsákmányolását támasztotta alá.

A kormány magyarázata szerint a vízumtípus nem védi meg a nőket, és nem csak a nők kizsákmányolását, de az emberkereskedelmet is segíti. A vízumotípust nem törlik el teljesen, de 2016-tól már csak EU-országok lakói jöhetnek táncosnak svájci night clubokba.

Svájc egyébként évek óta szorítja vissza a vízummal érkező nők számát. Míg 2005-ben még 5686  L-vízumot adtak ki, 2013-ban már csak 844 alkalommal adtak ki ilyen engedélyt. A kantonok fele pedig már egyáltalán nem engedélyezi ezt a vízumtípust.

A vízum eltörlését ellenzők szerint ez a lépés nem oldja meg a problémát, legfeljebb a nők ezután illegálisan vállalnak majd munkát, ami csak növeli kiszolgáltatottságukat.

Rovatok