Index Vakbarát Hírportál

Sokkoló levelet írt az EU-nak Soros György

2014. október 23., csütörtök 15:59 | aznap frissítve

Drámai hangú, és nagyon hosszú írást tett közzé Soros György. Az üzletember-mecénás az orosz térhódítás veszélyeire figyelmeztet a New York Review of Booksban megjelent elemzésében. Szerinte Putyin nyomulása az EU létét fenyegeti, és számára is lényeges, hogy Ukrajnát akár nagy anyagi áldozatok árán is megvédje a közösség.

Soros szerint Putyin autoriter, és agresszív rezsimje az európai értékek alternatíváját kínája, éppen ezért lehet veszélyes az EU-ra. 

"Oroszország Európa lényegére jelent veszélyt. Sem az európai vezetők, sem a polgárok nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora ez a kihívás, és hogyan is kellene válaszolni arra"

- írja Soros.

"Oroszország az Európai Unió alapjait meghatározó értékek ellenében próbál alternatívát kínálni. Az orosz megoldás az erő használatán alapszik, amely belföldön elnyomás, kifelé pedig agresszió képében jelenik meg, szemben a törvények erejével."

A pénzember a Guardiannak elmondta, hogy az EU válságban van, amelynek hátterében a gazdaság problémái állnak.

"Az EU-val szemben általános az elégedetlenség, köszönhetően az euróválságnak. Ez ássa alá a hasonlóan gondolkodó demokráciák összefogásába vetett hitet. Az euróválságot félrekezelték, az sokáig tartott, és ez végül ahhoz vezetett, hogy az önként együttműködő országok közössége valami egészen mássá vált."

Soros szerint az EU-ban a hitelező, és adós országok egészségtelen kapcsolata alakult ki, amely általános elégedetlenségbe torkollott.

"Eközben Putyin jó kapcsolatokat alakított ki azokkal az országokkal, amelyek az EU ellen léptek fel. A nemzetek felett működő Európai Unió kudarca hatására Oroszország politikája valós fenyegetéssé válhat, Ukrajna összeomlása hatalmas veszteséget jelentene a NATO-nak, az EU-nak és az Egyesült Államoknak egyaránt. A győzedelmes Oroszország az EU-t fenyegető erővé válhat, közvetlen veszélyt jelenthet a balti országok számára, ahol jelentős számú orosz kisebbség él."

A fenti idézethez példa gyanánt a Guardian nem mulasztja el megemlíteni Orbán Viktor nevét, akit az EU egységét fenyegető oroszbarát erők közt említ a brit lap.

Ez történhet Ukrajnában

Soros hátborzongató jóslatot vázolt fel az ukrán választások utáni helyzetre. A most vasárnap lezajló választások után Putyin ajánlatot tesz majd Porosenkónak, hogy oroszbarát miniszterelnököt válasszon. Cserébe igen kedvező gázmegállapodást kínál majd fel.

Ha pedig ezt visszautasítják, Putyin katonai erővel nyit majd utat Oroszország és a Krím, továbbá Transznitria közt. 

Soros tanácsa a közösségnek:

"Az EU önmagát mentheti meg Ukrajna megmentésével" - fejezi be október 23-i levelét Soros.

Rovatok