Index Vakbarát Hírportál

Szükségállapotot hirdettek a Sínai-félszigeten

2014. október 25., szombat 08:06

Péntek éjjel az egyiptomi államfő, Abdel-Fattáh esz-Szíszi  biztonsági okokra hivatkozva szükségállapotot rendelt el az Észak-Sínai kormányzóság egyes, Izraelhez és a Gázai övezethez közeli részein, írja az MTI. A rendkívüli állapot szombat hajnali ötkor lépett életbe, és három hónapra szól.

Az érintett területen délután öttől reggel hét óráig kijárási tilalom lesz érvényben. Az egyiptomi televízió szerint az államfő elrendelte az Egyiptom és a Gázai övezet közötti rafahi határátkelő lezárását is. A rafahi az egyetlen átkelő, amely nem Izrael felé vezet az övezetből.

A döntés előtt az államfő megbeszélést tartott a nemzetbiztonsági tanáccsal. Pénteken két nagyon súlyos merénylet is történt. Legalább harmincegy katona meghalt, és sok megsebesült. Először egy autóba rejtett pokolgépet hozott működésbe egy öngyilkos merénylő a gázai határ közelében, amikor elhaladt egy katonai konvoj. A merényletet eddig egyetlen szervezet sem vállalta. A feltételezések szerint az Anszár Beit al-Makdisz (Jeruzsálem Védelmezői) nevű terrormilícia áll a támadás mögött.

Néhány órával később egy férfi tüzet nyitott a biztonsági erők tagjaira egy katonai ellenőrzőpontnál el-Arísban. A helyi lakosok ezelőtt óriási robbanást hallottak el-Arís közelében.

A BBC azt írja: az államfő háromnapos gyászt rendelt el. Évtizedek óta ez volt az egyiptomi hadsereg legnagyobb vesztesége emberéletekben.

Rovatok