Index Vakbarát Hírportál

Lelép az uruguayi hippielnök

2014. október 26., vasárnap 19:05

A most vasárnapi választás után távozik hivatalából José Pepe Mujica, az egyszerű életet élő, életstílusában és ideológiailag is fogyasztásellenes, nemzetközi balos celebstátuszt élvező uruguayi elnök. A 74 éves Mujica nem indul újra a mandátumért, így biztos, hogy mostantól új elnöke lesz a kicsi, alig három milliós dél-amerikai országnak.

Mujica látványos politikai döntései közül globálisan a legnagyobbat a marihuána teljes legalizációja szólt, de a nemzetközi dohányipar elleni lépései, az abortusz jogi elfogadása és környezetvédő felszólalásai is népszerűvé tették a korábbi politikai üldözöttet.

Legnagyobb gyakorlati hatása a szegénységellenes politikájának lehetett, a kiterjesztett szociálpolitikával jelentősen csökkent a súlyosan nélkülözők aránya az elnöksége alatt. A kétszobás kis lakásából hivatalba járó elnök leginkább egy olyan Hrabalra emlékeztetett, aki nyugdíjas éveiben politikai karrierbe fogott volna; a galambetető cseh íróval szemben a világ legszegényebb államfőjének a háromlábú kutyája volt a szenvedélye.

A mai választáson a legnagyobb esélyes Mujica párttársa, Tabare Vasquez, de a baloldali jelölt valószínűleg nem fogja elérni az 50 százalékot, így második forduló várható.

Rovatok