Index Vakbarát Hírportál

Újabb hat államban legális a melegházasság Amerikában

2014. október 26., vasárnap 18:30

Az Egyesült Államok egyre nagyobb részén házasodhatnak össze az azonos nemű párok: vasárnap Washington újabb hat szövetségi állam döntését fogadta el, így most már Alaszka, Arizona, Idaho, Észak-Carolina, Nyugat-Virginia és Wyoming területén is legális a melegházasság. Ezekkel az államokkal együtt már 32 szövetségi államban élveznek azonos jogokat a melegek a heteroszexuális párokkal.

Az LMBT-csoportok családügyi legalizációs törekvése az utóbbi időben ért el nagy áttörést Amerikában. A 2012-es elnökválasztási kampányban Obama a korábbi ambivalensebb nyilatkozatait megváltoztatva kiállt a melegjogok mellett, majd a Legfelsőbb Bíróság 2013-ban döntött úgy, hogy a heteroszexuális kapcsolatokat előnyben részesítő házassági törvény alkotmányba ütközik.

A Legfelsőbb Bíróság október elején aztán elutasította, hogy napirendre tűzze az azonos neműek házasságának engedélyezésével kapcsolatos fellebbezéseket így a házasságok érvényesek maradnak több olyan államban is, ahol ez korábban tilos volt. Várható volt, hogy ezután a melegjogi aktivisták újabb sikereket érhetnek el.

Eric Holder igazságügyminiszter további jogkiterjesztést vár: „Minden egyes állammal, ahol jogilag elismerik az azonosnemű párok házasságát, közelebb kerülünk ahhoz, hogy minden amerikai teljes egyenlőséget élvezzen az országban” — kommentálta a mostani döntést a kormány legliberálisabbnak ismert, egyébként a közeljövőben távozó tagja.

Rovatok