Index Vakbarát Hírportál

Hazamehettek az ebolagyanús spanyolok

2014. október 27., hétfő 14:54

Tízen hazamehettek egy madridi kórházból azok közül, akiket három hete tartottak karanténban azért, mert kapcsolatba kerültek egy ebolával fertőzött spanyol ápolónővel - írja az MTI. 

A betegség lappangási ideje 21 nap, ezalatt az idő alatt egyiküknél sem jelentkeztek a tünetek, és a vizsgálatok is negatív eredményt hoztak. Távozhatott az ápolónő férje, a fodrásza, egy barátnője és a háziorvosa is. Az eredetileg karanténba zárt tizenhét emberből ötöt már a múlt héten elengedtek, már csak azt a férfit tartják bent, aki ugyanabban a mentőben utazott, amiben az ápolónő, akit még szintén megfigyelés alatt tartanak.

A 44 éves spanyol nő volt az első, aki Európában fertőződött meg, mikor védőruháját levéve az arcához nyúlt a kezével abban a kórházban, ahol meghalt az a két spanyol misszionárius, akik Nyugat-Afrikában kapták el a betegséget. 

A vizsgálatok szerint az ápolónő szervezete sikeresen legyőzte a fertőzést, de még lábadozik.

Az eset miatt vizsgálóbizottságot állítottak fel, amely súlyos szakmai hiányosságokat állapított meg az ebolás betegek kezelésében. Hibásak voltak a védőfelszerelések, valamint a dolgozók sem voltak megfelelően felkészítve a betegek kezelésére.

Rovatok