Index Vakbarát Hírportál

82 ember orvosi megfigyelés alá került Maliban

2014. október 28., kedd 13:40

Orvosi megfigyelés alá helyeztek 82 embert Maliban, mivel mindegyikük kapcsolatba került azzal a kétéves kislánnyal, aki a múlt héten ebolavírussal fertőződött meg, majd belehalt a betegségbe. Újabb fertőzésről mindeddig nem érkezett beszámoló az afrikai országból, írja az MTI.

A WHO három munkatársa egy hete, azaz még azelőtt Maliba érkezett, hogy ott felütötte fejét az ebola. A szakértők azt mérik fel, hogy a nyugat-afrikai állam fel van-e készülve a szomszédos országokban tomboló ebolajárvány leküzdésére. Hozzájuk hamarosan a WHO további öt munkatársa csatlakozik majd.

Mali a nyugat-afrikai térség hatodik országa, ahol az ebolavírus megjelent. A járvány által leginkább sújtott három államban - Libériában, Sierra Leonéban és Guineában - eddig mintegy ötezer halálos áldozatot szedett a betegség. Szenegálban és Nigériában viszont sikerült megállítani a vírus terjedését, miután a hatóságok megtalálták és orvosi megfigyelés alá helyezték azt a több száz embert, akik kapcsolatba kerültek az első ottani ebolás betegekkel.

A mali hatóságok jelenleg igyekeznek felkutatni mindazokat, akik érintkezhettek a kétéves kislánnyal, aki kórházba kerülése előtt Guineából busszal utazott nagyanyjával a Mali fővárosba, Bamakóba. Jasarevic közölte, hogy az idős asszony jól van, de az ebola lappangási ideje 21 nap, így továbbra is megfigyelés alatt tartják.

Diplomáciai források aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a világ egyik legszegényebb országaként számon tartott Mali képes lesz-e megelőzni a járvány továbbterjedését.

Rovatok