Index Vakbarát Hírportál

Lassan halad a számlálás Ukrajnában

2014. október 28., kedd 09:11

A vasárnapi rendkívüli parlamenti választáson meglepetésre Petro Porosenko Blokkja csak a második, 0,4 százalékponttal megelőzte a vele szövetséges Népfront. Julija Timosenko pártja épp átvitte az öt százalékos küszöböt, a radikális Szvoboda viszont két év után kiesik a parlamentből.

Két nappal a választások után is csak 85 százalékon állt a szavazatok összesítése az ukrán parlamenti választások után. A rendkívüli voksoláson – két évvel a legutóbbi parlamenti választás után – született néhány meglepetés.

A koalíciós tárgyalások nem hivatalosan már folyamatban vannak a BPP és az NF között – a kormányfő valószínűleg Jacenyuk lesz – de Porosenko korábban jelezte, hogy bevenné a 11 százalékkal harmadik helyen befutott Önsegélyezés (Szamopomocsi) pártját és a Batykivscsinát is. Utóbbit valószínűleg csak akkor, ha szükség lesz rá a kétharmadhoz, amivel Porosenko alkotmánymódosítást vinne véghez, decentralizálva az országot. Az elképzeléssel az oroszpárti luganszki és donyecki szakadároknak kedvezne, anélkül, hogy autonómiát adna a kelet-ukrajnai régiónak.

Donyeck és Luganszk megyék szeparatisták ellenőrizte részein nem tartották meg a vasárnapi választásokat, így a 450 fős radában most csupán 423 képviselő fog ülni.

A kétharmadhoz azonban hivatalosan így is 300 képviselő kell.

Porosenko az előzetes felmérések alapján egyértelmű győzelemre számított, ezért a választások előtt már jelezte, hogy a koalíció az NF-fel – akkor még kisebbiknek hitt partnerként – már akár hétfőn létrejöhet. Hogy ez nem történt meg az nem csak a lassan haladó számlálásnak, de annak is betudható, hogy a pontos erősorrend az utolsó pillanatig nyitott marad, így nem látható az sem, kikkel kell szövetkezni a kétharmadhoz.

A parlament felét az egyéni jelöltek adják. Sokan lesznek olyanok, akik függetlenként fognak beülni, tovább bonyolítva a szövetségkötési kombinációkat.

A korábban Kelet-Ukrajna egyértelmű favoritjaként – két éve a parlament legnagyobb pártjaként – számon tartott Régiók Pártja (PR) nem indított listát, de néhány egyéni képviselője bejutott a parlamentbe, ahogyan más pártokban több korábbi tagja is. Ilyen az Ellenzékéi Blokk (OB), szűk tíz százalékkal.

Az oligarchapártnak tartott – a gyanú szerint Dmitrij Firtashoz köthető – Erős Ukrajna, amelyben szintén fokozottan voltak jelen a volt PR-esek viszont nem érte el az öt százalékot.

Az ukrán sajtó felhívta a figyelmet, hogy így is hatvan olyan képviselője lehet az új parlamentnek, akik megszavazták januárban azt a tüntetésellenes törvényt, amely előbb halálos áldozatokat követelő fővárosi összecsapásokhoz, végül Viktor Janukovics elnök februári előzéséhez vezetett.

Rovatok