Index Vakbarát Hírportál

Inkább lemészároltatta a diákokat a polgármester

2014. október 28., kedd 14:52

Attól tartott, megzavarják felesége beszédét, aki őt váltotta volna a város élén. Egy hónap után úgy tűnik, megtalálták a negyvenhárom diák testét rejtő tömegsírt Mexikó déli részén.

Elképzelhető, hogy megtalálták azt a tömegsírt Mexikóban, amely a hatóságok feltételezései szerint annak a negyvenhárom diáknak a holttestét rejti, akiknek egy hónapja veszett nyomuk egy tiltakozó tüntetés során az ország déli részén. A demonstrációra igyekvő egyetemisták buszára rendőrök és álarcos fegyveresek nyitottak tüzet, így állítva meg a járművet. Egyes források szerint hárman, mások szerint hatan vesztették életüket a támadásban. Az életben maradt negyvenhárom diákot ezután a rendőrök átadták a Guerreros Unidos nevű kartellnek, amely ismeretlen helyre hurcolta őket. 

A hatóságok egy héttel a támadás után rábukkantak egy tömegsírra, de kiderült, hogy abban nem az elhurcolt diákok holtteste hevert. 

Az ügyben eddig több mint ötven embert tartóztattak le – rendőröket és kartelltagokat vegyesen –, ám egészen mostanáig nem sikerült érdemi nyomra bukkanni.

Nem volt mákja

Nemrég azonban elkapták Sidronio Casarubbiast, a Guerreros Unidos vezetőjét, aki elmondta: a város polgármesterének felesége áll az egész ügy hátterében, aki a jövő évi választások után férjét váltaná a város élén. Ő és férje utasította a rendőrséget szeptember 26-án, a tüntetés napján arra, hogy valahogy állítsák meg a demonstrációra igyekvő csoportot, nehogy az egyetemisták megzavarják a nő beszédét.

A támadás után a rendőrök egy, a kartell tulajdonában lévő fehér teherautóba tuszkolták a diákokat, amit egy bizonyos El Gil nevű kartelltag vezetett. El Gil sms-ben azt írta főnökének, hogy egy rivális kartell tagjait tartja fogságban, aki ezután jóváhagyta az akciót.

A Guerreros Unidos elsősorban ópiumkereskedelemben érdekelt kartell, ők felügyelik a környékbeli hegyeken termelt mákból készült ópiumpaszta szállítását más, nagyobb kartellek, illetve az egyesült államokbeli felvevőpiac felé. Amióta az USA néhány államában legalizálták a marihuánafogyasztást, jelentősen megnőtt a máktermesztés jelentősége Mexikóban. Ezzel váltják ki az immár legálissá vált kendert.

A megoldás felé

A drogkartell vezetőjének vallomása alapján azonnal elrendelték a polgármester, a polgármesterné, valamint a helyi rendőrkapitány letartóztatását. Ők egyelőre szökésben vannak. Hétfő hajnalban viszont letartóztattak négy olyan kartelltagot, akik közül kettőről biztosan lehet tudni, hogy egy nagyobb létszámú csoporttal voltak aznap és azon a helyen, ahol a diákokat utoljára látták. Ez a két gyanúsított vezette el végül a hatóságokat az újabb tömegsírhoz, amely 16 kilométerre található az elrabolt tüntetők utolsó biztosan ismert tartózkodási helyétől.

Jesús Murillo Karam, Mexikó főügyésze megerősítette, hogy a letartóztatott személyek biztosan összefüggésbe hozhatóak az emberrablással, de azt nem erősítette meg, hogy valóban a diákok maradványait találták meg a tömegsírban.

Közben egy, az emberkereskedelem áldozataival foglalkozó aktivistaként is jól ismert katolikus pap a héten jelezte a hatóságoknak: tudomása van arról, hogy a diákokat, miután ismeretlen helyre vitték őket, mind agyonlőtték. Ezután a testeket, akár éltek még, akár meghaltak, máglyára rakták, leöntötték benzinnel és felgyújtották.

A politikai sík

Az ügy pillanatok alatt országos botránnyá dagadt, azóta több kormányzati épületet támadtak meg és gyújtottak fel. Guerrero állam kormányzója a múlt héten lemondott, de az ellenzék arra szólította fel az ország elnökét, hogy oszlassa fel az állam teljes kormányzatát. Az elnök jelezte, hogy nem sajnálja az erőforrásokat az ügy megoldása érdekében, de elítéli az erőszakos tiltakozásokat. „Erőszakkal nem lehet kikövezni az utat egy jobb jövő felé" – mondta.

Rovatok