Index Vakbarát Hírportál

Iraki pesmergák indulnak az IS ellen

2014. október 29., szerda 07:12

Megérkeztek az első iraki kurd fegyveresek szerdára virradóra Törökországba, hogy onnan a szíriai Kobaniba utazzanak, és csatlakozzanak a várost az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosaitól védő kurd erőkhöz - közölték török illetékesek.

Az őket szállító gép a dél-törökországi Sanliurfa repülőtéren landolt, és a kurd fegyveresek három busszal azonnal továbbindultak az ötven kilométerre lévő szíriai-török határhoz. A buszokat négy török páncélozott katonai jármű és egy rendőrautó kísérte. A török biztonsági erők lezárták a határ felé vezető utat, újságíróknak sem engedélyezték, hogy kövessék a konvojt.

Egy másik, ugyancsak pesmerga harcosokat és nehézfegyvereket szállító, negyven járműből álló konvoj az éjszaka folyamán megérkezett a délkelet-törökországi Silopi városhoz közeli határátkelőhöz. A konvojt helybéli kurd lakosok százai köszöntötték kurd zászlókat lengetve.

150 pesmerga

Az AFP hírügynökséget tájékoztató illetékes nem részletezte, hogy hány pesmerga harcos érkezett Törökországba, de kedden a kurd fegyveres erők két tisztje megerősítette, hogy 80 harcos elindult az erbíli bázisról, további 72 fegyveres pedig légi úton utazik Törökországba, hogy onnan Kobaniba menjen.

A török kormány a múlt héten amerikai nyomásra engedélyezte, hogy az iraki kurd autonóm területről érkező 150 pesmerga áthaladjon a területén. Azt viszont határozottan elutasítja Ankara, hogy katonai segítséget nyújtson a Kobanit védelmező kurdoknak, ugyanis attól tart, hogy ezzel Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét, illetve a Törökország keleti részének elszakadásáért 1984 óta küzdő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadóit támogatná.

Rovatok