Index Vakbarát Hírportál

30 őrt ölt meg az Iszlám Állam egy szíriai olajmezőnél

2014. október 29., szerda 10:42

Kedd reggel egy közép-szíriai kőolaj-kitermelő terepre támadtak az Iszlám Állam (IS) katonái, majd az éjszakába nyúló harcok közben az üzem legalább harminc őrét meg is ölték, írja az MTI az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) civil szervezet beszámolója alapján.

A támadásban az Iszlám Állam katonái közül is volt, aki életét vesztette, az OSDH igazgatója viszont nem tudta megmondani, hogy pontosan hányan. Azt azonban megerősítette, hogy az IS-nek sikerült elfoglalnia a telep egy részét.

A Homsz város mellett található olajmezőt júniusban már sikerült elfoglalniuk, akkor egyes források szerint 270, mások szerint 350 szíriai katonát, őrt, milicistát, illetve alkalmazottat öltek meg és végeztek ki, de később a szíriai hadsereg visszafoglalta tőlük az üzemet.

A dzsihadista terrorszervezet Irakban és Szíriában is több olaj- és gázmezőt is elfoglalt, az Egyesült Államok becslése szerint június közepe óta napi egymillió dollár bevételre tesznek szert a feketepiacon eladott energiahordozóknak köszönhetően.

Rovatok