Index Vakbarát Hírportál

Kihátrál az amerikai gyártó a lengyel helikoptertenderből

2014. október 30., csütörtök 20:54

Lemondott az amerikai Sikorsky Aircraft Corporation cég arról, hogy részt vegyen a lengyel védelmi minisztérium által kiírt helikoptervásárlási tenderben – írta csütörtökön a Rzeczpospolita című lengyel lap on-line kiadása.

A cég amiatt hátrált ki a májusban meghirdetett, 8 milliárd zloty (585 milliárd forint) értékű közbeszerzési pályázatból, hogy a hét elején Bronislaw Komorowski lengyel elnökhöz és Tomasz Siemoniak nemzetvédelmi miniszterhez címzett levélben a pályázat feltételeinek módosítását kérte, a nemzetvédelmi tárca azonban elutasította ezt, írja az MTI.

A lengyel sajtókommentárok lehetséges taktikai játszmának minősítették a Sikorsky cég kérését. A Rzeczpospolita ezzel szemben csütörtökön a Sikorsky Aircraft Corporation által közzétett nyilatkozatát idézte. "A lengyel nemzetvédelmi minisztérium által közölt technikai, jogi és gazdasági feltételek lehetetlenné teszik a közbeszerzési eljárásban való részvételünket" – áll a nyilatkozatban.

A lap az amerikai cég azon álláspontját is közli, amely szerint a tárca az érdeklődő gyártókkal folytatott előzetes egyeztetés

megállapodásaihoz képest eltérő pályázati feltételeket szabott meg. "A feltételeket más típusú harci helikopterhez igazították, jogi okokból azonban ezeket nem hozhatjuk nyilvánosságra" – nyilatkozott a lapnak Mick Maurer, a konzorcium elnöke.

Maurer ugyanakkor cáfolta a lengyel sajtóban megjelent feltételezéseket, amelyek szerint a tenderről való lemondás összefügg azzal, hogy a Sikorsky Aircraft Corporation, újabb törökországi érdekeltsége miatt, bezárni készül a kelet-lengyelországi Mielecben levő fegyvergyárát.

A napilapnak a védelmi tárca szóvivője, Jacek Sonta is nyilatkozott, meggyőződését fejezve ki, hogy a tender két további résztvevője, a francia Airbus Helicopters, valamint az olasz kézben lévő, lengyelországi székhelyű AugustaWestland PZL Swidnik a megszabott, november 28-i határidőig beküldi pályázati ajánlatát.

Az AgustaWestland a magyar helikoptertenderben is érdekelt, a cég egész oldalas reklámja épp most jelent meg a Heti Válasz hátsó borítóján.

A lengyel nemzetvédelmi tárca mindennel együtt 11,5 milliárd zlotyt (840 milliárd forint) szán 70 darab, többfunkciós harci helikopter beszerzésére. A lengyel hadsereg 2013 és 2022 között megvalósítandó modernizációs programja összesen 90 milliárd zlotys (6,6 billió forint) költségvetéssel számol.

Rovatok