Index Vakbarát Hírportál

Már szükségállapot van Burkina Fasóban

2014. október 30., csütörtök 20:27

Szükségállapotot hirdetett a Burkinai Köztársaságban Blaise Compaoré elnök a zavargások miatt, amelyekben tüntetők a parlamentben is gyújtogattak. A szükségállapot betartatása a hadsereg feladata lesz. A hadsereg később bejelentette, hogy átmeneti kormányt állítanak fel, legfeljebb 12 hónapra.

Compaoré emellett ígéretet tett rá, hogy párbeszédet kezd az ellenzékkel. „A változás feltételeinek megteremtése érdekében a mai nappal feloszlatom a kormányt. Arra szólítom fel az ellenzék vezetőit, hogy vessenek véget a tüntetéseknek, és ígéretet teszek rá, hogy nyílt tárgyalás veszi kezdetét" – hangoztatta az elnöki közlemény. Azt egyébként nem tudni, hol van most éppen az elnök.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár eközben bejelentette, hogy pénteken megérkezik a világszervezet küldöttje Burkina Fasóba, és megpróbál közvetíteni a szembenálló felek között. Washington is aggódott. „Arra szólítjuk fel a feleket, köztük a biztonsági erőket is, hogy vessenek véget az erőszaknak" – mondta Bernadette Meehan, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. Az Európai Unió békét sürgetett és konstruktív párbeszédre szólította fel a feleket.

Csütörtökön betörtek a parlament és az állami televízió épületeibe, majd az elnöki palota elé vonultak a tiltakozók, akik a 27 éve hatalmon lévő elnök hatalmának meghosszabbítása ellen tüntettek. Az váltotta ki a demonstrációt, hogy a parlament csütörtökön szavazott volna arról, engedélyezze-e a következő választáson való indulást Compaorénak.

A tüntetések hatására a kormány végül visszavonta az államfő újbóli indulását lehetővé tevő törvénytervezetet, az ellenzék azonban most már Compaoré lemondását követeli.

Rovatok