Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant a SpaceShipTwo magánűrhajó

2014. október 31., péntek 19:59 | aznap frissítve

A SpaceShipTwo-t a tesztelés közben baleset, "súlyos rendellenesség" érte - közölte a magánűrhajót fejlesztő cég, a Virgin Galactic péntek este. A cég a Twitter-oldalán későbbre ígért részleteket, írja a CNN

A BBC szerint az űrrepülő lezuhant, és egy képet is mutatnak a gép egyik földön heverő összeroncsolódott szárnyáról, amelyen a cég emblémája szerepel. A Virgin Galactic elismerte, hogy a pilóták helyzete "jelenleg ismeretlen", a hatóságok később közölték, hogy egy ember meghalt, egy másik pedig megsérült.

Az amerikai légügyi hatóság (FAA) szerint a baleset közvetlenül azt követően történt, hogy az űrrepülőgép levált az azt magasba emelő, külön erre a célra konstruált WhiteKnightTwo hordozó-repülőgépről. Egy szemtanú, Ken Brown fotós szerint az űrrepülő azt követően robbant fel, hogy a leválás után begyújtotta rakétahajtóművét.

A SpaceShipTwo magánűrhajót évek óta tesztelik, a cél hogy egyszerre több űrturistát is eljuttasson az űrbe. A Virgin Galactic már évek óta reklámozza, hogy repülőutazásokat fog indítani 100 kilométerrel a Föld felszíne felett, amelyek során az utasok megtapasztalhatják a súlytalanság élményét. 

Már több százan fizettek be az űrutazásra, pedig nem tudni, mikor mehetnek turisták tömegesen az űrbe. A mostani tesztet a Virgin Galactic a kaliforniai Mojave-sivatagban végezte.

Az Egyesült Államokban négy napon belül ez a második súlyos baleset, amely űrszállítással foglalkozó magáncégeknél történt: kedden az Antares teherszállító űrhajó robbant fel Virginia állam partjainál. Az Orbital Sciences Corporation bejelentése szerint a repülésirányítók tudatosan semmisítették meg a járművet, miután észlelték annak meghibásodását.

Rovatok