Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a Burkina Fasó-i elnök

2014. október 31., péntek 15:46

Lemondott a Burkinai Köztársaság (Burkina Faso) elnöke pénteken, miután napok óta zavargásokba torkolló tüntetéseken követelték távozását.

Csütörtökön a most távozó Blaise Compaoré szükségállapotot hirdetett a nyugat-afrikai országban zajló zavargások miatt, amelyek során tüntetők gyújtogattak a parlamentben is. Az váltotta ki a demonstrációt, hogy a parlament csütörtökön akart szavazni arról, engedélyezze-e a következő választáson való indulást a 27 éve hatalmon lévő Compaorénak.

A tüntetések hatására a kormány végül visszavonta az államfő újbóli indulását lehetővé tevő törvénytervezetet, az ellenzék azonban már Compaoré lemondását követeli. A nyugat-afrikai országot 1987 óta irányító Blaise Compaoré államfő most reményét fejezte ki, hogy 90 napon belül „szabad és átlátható” választások lesznek.

Compaoré közleményében az alkotmánynak arra a cikkelyére hivatkozott, amelynek értelmében a kormányfőnek kellene átvennie a hatalmat.

Az elnök lemondásáról szóló közlemény után nem sokkal azonban Honoré Traoré, Burkina Faso vezérkari főnöke bejelentette, hogy "az alkotmány rendelkezéseinek megfelelően" ő veszi át "az államfői teendők" ellátásának feladatát. Ígéretet tett, hogy "késedelem nélkül" egyeztetéseket kezd valamennyi politikai párttal, hogy elindulhasson az alkotmányos rendhez való visszatérés folyamata.

Diplomáciai források eközben arról számoltak be, hogy az elnököt fegyveres konvojjal szállítják a ghánai határ közelében fekvő Po város felé.

Rovatok