Index Vakbarát Hírportál

Szexrabszolgákkal toboroz az Iszlám Állam

2014. október 31., péntek 09:05

Egy jazidi nő sokkoló történetéről ír a CNN, amiből kiderül: az Iszlám Állam (IS) hogyan rabolja el, majd használja szexrabszolgaként a nőket.  A cikkben megszólaló Janát 19 évesen rabolták el a falujából, amikor az IS emberei ellepték a települést. Elmondása szerint a dzsihádisták először azt követelték, hogy térjenek át az iszlám hitre, majd elvették mindenüket: ékszereket, telefonokat és pénzt.

Ezután különválasztották a nőket és férfiakat, a 10 évnél idősebbeket teherkocsival a falu szélére szállították, és halomra lőtték, így halhatott meg a nő apja és idősebb testvére is. Később a lányt különválasztották az idősebb nőktől, és Moszulba szállították busszal, ahol több száz nővel élt együtt egy háromemeletes épületben.

Elmondása szerint néha megjelentek az IS emberei, és tetszőlegesen kiválasztottak 3-4 lányt, akiket hazavittek. A regionális kurd kormány szakértője szerint módszeres nemi és fizikai erőszaknak voltak kitéve, szexrabszolgaként használták  és áruba bocsátották őket Moszul és Rakka városának piacain. Nazand Begikhani szakértő szerint az Iszlám Állam több mint 2500 jazidi nőt rabolhatott el eddig; egy ismert jazidi aktivista névlistája ugyanakkor 4601 eltűnt személyt említ.

Egy 19 éves bebörtönzött IS-katona állítása szerint az Iszlám Állam pénzt és feleségeket ígér azoknak, akik csatlakoznak a szervezethez.

Az Iszlám Állam nem tagadja, hogy rabszolgasorba taszítja a nem iszlám hitű embereket. Saját online magazinjukban még igazságosnak is tartják, hogy a nem iszlám hitűek nőit elveszik és ágyasként tartják. Szerintük ez egy teljesen elfogadott része az iszlám törvényeknek.

A kurd hatóságok eddig száz jazidi nőt tudtak kimenekíteni annak köszönhetően, hogy kifizették a váltságdíjat, amit az arab közvetítők követeltek. Begikhani elmondta, hogy mind a száz megmentett nőt módszeresen megerőszakolták, valószínűleg több férfi is.

A CNN szerint több ezer nő van továbbra is az IS fogságában.

Rovatok